Απορρίπτουν τα συμπεράσματα της έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ. Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, Γιάννης Κακλαμάνης, ο γεν. Γραμματέας, Μιχάλης Λάζαρης, και το μέλος του Δ.Σ., Έμη Κουτσοπούλου, υποστήριξαν κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ότι σε ότι αφορά τους εργαζομένους και τη λειτουργία των μονάδων, η έκθεση εμφανίζει ανακρίβειες, γενικεύσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα και πρόσθεσαν ότι θα αντιδράσουν με κάθε νόμιμο τρόπο τόσο κατά του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, όσο και κατά των τριών επιθεωρητών που διενήργησαν την έρευνα.
Στο πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης αναφέρεται μεταξύ άλλων, για το διάστημα από το 2003 έως και το 2010, “αυξημένη δαπάνη για μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού, σειρά προνομίων, μεταξύ των οποίων και ετήσια ενίσχυση του ταμείου αλληλεγγύης του συλλόγου εργαζομένων σε ποσοστό 1% του ετήσιου προϋπολογισμού του οργανισμού, γενικότερη ευχέρεια καταβολής υπερωριών και αμοιβών σε επιτροπές, μη εναρμόνιση της δαπάνης των εξόδων κίνησης με τις κείμενες διατάξεις”.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, αμφισβητούν την ύπαρξη ειδικών προνομίων και υποστηρίζουν ότι οι ελεγκτές θέτουν στην ουσία σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα των εργαζομένων να συνάπτουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με οργανισμό ο οποίος ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Ο πρόεδρος των εργαζομένων είπε ότι υπάρχουν στοιχεία του πορίσματος τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ότι σε καμιά περίπτωση οι αυξήσεις που έχουν δοθεί δεν είναι της τάξης του 182%, ενώ διέψευσε ότι οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ, έχουν ασφάλεια αστικής ευθύνης ή ότι υπάρχει ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων. Απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις για υπερβολική αύξηση των συνδικαλιστικών αδειών ή των ωρών απουσίας.
Υποστήριξε ότι η έκθεση βασίζεται στη γενίκευση μεμονωμένων περιπτώσεων όπως των αμοιβών των γιατρών της κινητής μονάδας που αμείβονται με το σύστημα των εφημεριών του ΕΣΥ, και καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία όσο και τη φιλοσοφία των προγραμμάτων, τη θεραπευτική λειτουργία και την αποτελεσματικότητά τους.
Για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας είπε ότι είχε συσταθεί για για την ενίσχυση των συνταξιοδοτουμένων με κάποιο εφάπαξ στο οποίο ο Οργανισμός θα συνεισέφερε ένα ποσόν τις τάξης του 1% πλην όμως αυτό δεν έχει συμβεί και ότι οι διοικήσεις έχουν συνεισφέρει περί τις 20.000 ευρώ έναντι του ποσού του 1 εκατομμυρίου που θα έπρεπε με βάση της Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Για το λόγο αυτό οι εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχουν καταθέσει αγωγή.
Ο κ. Κακλαμάνης, είπε ότι η Συλλογική Σύμβαση δεν έχει υπογραφεί από το 2009 και ότι τόσο γι’ αυτό όσο και για την αμφισβήτηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας το Σωματείο έχει προσφύγει στη διαιτησία.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αντικείμενο της διαμεσολάβησης, ότι η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, έχει προτείνει για το 2009 κλιμακωτές αυξήσεις έως 2% για μισθούς έως τα 1.300 ευρώ, 1% από τα 1.300 έως τα 1.900 ευρώ και μηδενική αύξηση από τα 1.900 ευρώ και άνω.
Το Σωματείο απέρριψε τις κλιμακωτές αυξήσεις και αντιπρότεινε αυξήσεις 3% για όλους. Ο μεσολαβητής κατέληξε σε πρόταση για οριζόντιες αυξήσεις 1,5%, πρόταση που απορρίπτει η διοίκηση υποστηρίζοντας ότι κάποιοι από τους εργαζομένου στον ΟΚΑΝΑ λαμβάνουν αμοιβές μεγαλύτερες από τις αμοιβές μελών της διοίκησης.
«Δεν θα γίνουμε μαξιλαράκι ούτε της προηγούμενης κατάστασης στον Οργανισμό, ούτε της τωρινής» υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που πάντως δεν αμφισβητούν τα σημεία του πορίσματος που αφορούν στις τις αποφάσεις τις διοίκησης και τις διαχειριστικές πράξεις θέματα για τα οποία τόνισαν, ότι μόνη αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη.
Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι το 2007 εξοφλήθηκαν χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους τιμολόγια που είχε εκδώσει ΜΚΟ η οποία έχει χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πως είναι δυνατόν να είναι ανακριβή τα συμπεράσματα του πορίσματος σε ότι αφορά τους εργαζόμενους όχι όμως και σε ότι αφορά διαχειριστικές πράξεις της διοίκησης ο πρόεδρος του Σωματείου είπε ότι οι επιθεωρητές έκαναν επιλεκτική αξιολόγηση όπως το γεγονός ότι διερεύνησαν τις διαχειριστικές πράξεις της διοίκησης από το 2004 έως και τις αρχές του 2010 ενώ τις δαπάνες αμοιβών από το 2003 ενώ ανέφερε ότι η σχέση κόστους/οφέλους εφαρμόζεται με απαράδεκτους υπολογισμούς για να καταδείξει το «δαπανηρό» των μονάδων – ιδίως, δε, αυτών στις οποίες έχουν άμεση πρόσβαση οι εξαρτημένοι «του δρόμου», δηλ. την Υπηρεσία Υποδοχής και Ενημέρωσης, τη Μονάδα Άμεσης Βοήθειας και την κινητή Ιατρική Μονάδα.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αμφισβήτησαν τις βελτιωτικές προτάσεις των επιθεωρητών, εκτιμώντας ότι η έκθεση αντιμετωπίζει την εξάρτηση όχι ως μια εξαιρετικά πολύπλοκη κατάσταση, συνισταμένη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραμέτρων, αλλά ως την απλή έλλειψη του υποκατάστατου φαρμάκου – οπότε και θεωρεί ότι διορθώνεται με μόνον τη χορήγησή του.
Τόνισαν πάντως, ότι αναγνωρίζουν την ύπαρξη προβλημάτων, τα οποία στο μεγαλύτερο βαθμό δεν οφείλονται στην κακοδιαχείριση αλλά στην έλλειψη πόρων – η οποία καθιστά αδύνατη τη δημιουργία νέων μονάδων και προβληματική την περαιτέρω τη λειτουργία αυτών που υπάρχουν.
Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι από το 2004 μειώνεται σταδιακά το ποσό της επιδότησης με αρνητικές συνέπειες για την επιτυχία των προγραμμάτων. Για το 2011 ο ΟΚΑΝΑ έχει προϋπολογίσει δαπάνες 30 εκατ. και παρά τις μειώσεις των αμοιβών του προσωπικού, απαιτούνται ακόμη 8 εκατ., προκειμένου να λειτουργήσουν τα υπάρχοντα προγράμματα.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την άποψη ότι επιχειρείται η απαξίωση του οργανισμού και έκαναν λόγο για μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της απεξάρτησης και της θεραπείας ενώ υποστήριξαν ότι υπάρχουν λύσεις οι οποίες μπορούν να εξευρεθούν μέσα από διάλογο όλων των εμπλεκομένων την καταγραφή και την ιεράρχηση των αναγκών με γνώμονα το συμφέρον των πασχόντων και του κοινωνικού συνόλου και όχι το κόστος.
Σήμερα 5.500 περίπου εξαρτημένοι περιμένουν μέχρι και 7 χρόνια, προκειμένου να μπουν στο πρόγραμμα απεξάρτησης.