Σε εφαρμογή βάζει το Λιμενικό Ταμείο την απόφαση να μπει συνολικά τάξη στην προκυμαία της Μυτιλήνης. Συγκεκριμένα γίνεται προσπάθεια να γίνει ένα «λίφτινγκ» σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου με τις καφετέριες, όπου σήμερα εμφανίζεται μια άναρχη κατάσταση με τραπεζοκαθίσματα παντού, γλάστρες, διαχωριστικά, ελάχιστο χώρο για τους διερχόμενους πεζούς και τα αντιαισθητικά νάυλον να συμπληρώνουν το όλο σκηνικό. Οι αλλαγές που προωθούνται, θ’ αλλάξουν εντελώς τη σημερινή εικόνα, από την άλλη μεριά όμως θα έχουν κόστος για τους επαγγελματίες που θα κληθούν να τις εφαρμόσουν.

«Δε νομίζω ότι μπορεί κανείς να είναι ευχαριστημένος από τη σημερινή χαοτική κατάσταση στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της διασκέδασης. Πρέπει να πάρουμε μέτρα και να επιβάλουμε αλλαγές, πριν η κατάσταση γίνει ακόμη χειρότερη», λέει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κώστας Κορδώνης.

Την περασμένη εβδομάδα, σε συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής, ο αρχιτέκτονας Νίκος Βερβενιώτης παρουσίασε την προμελέτη του για το χώρο αυτόν, παρουσιάζοντας και τη φιλοσοφία πάνω στην οποία θα κινηθεί η οριστική μελέτη για την αναμόρφωση του εξωτερικού χώρου των καφετεριών της προκυμαίας. Στη συνεδρίαση αυτή είχαν κληθεί και επαγγελματίες της περιοχής, οι οποίοι όμως δεν παρέστησαν, πλην ενός.

Η μελέτη θα κινηθεί σε δυο κατευθύνσεις. Η μια θα έχει στόχο να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική των κτιρίων της προκυμαίας και η άλλη να διευκολυνθούν οι πεζοί. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα επιδιωχθεί συνάντηση με τους επαγγελματίες, οι οποίοι θα ενημερωθούν για τις αλλαγές που σχεδιάζονται. Το κυρίαρχο θέμα που αναμένεται, όμως, να συζητήσουν οι δυο πλευρές είναι το θέμα χρηματοδότησης που φαίνεται να πέφτει αποκλειστικά στους ίδιους τους επαγγελματίες. Δεδομένου, μάλιστα, ότι όλες οι καφετέριες πληρώνουν κάθε χρόνο λιμενικά τέλη για τη χρήση του χώρου, το θέμα του κόστους των εργασιών θα είναι σίγουρα κάτι που θα συζητηθεί με στόχο να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση.

Η Λιμενική Επιτροπή θα δώσει ένα περιθώριο 10 ημερών στους επαγγελματίες για να ενημερωθούν και να κάνουν και τις δικές τους παρατηρήσεις ή προτάσεις, και στη συνέχεια θα δώσει το «πράσινο φως» στον αρχιτέκτονα να προχωρήσει και στην οριστική μελέτη.

Οι αλλαγές που προωθεί το Λιμενικό Ταμείο είναι αναμενόμενο ότι θα προκαλέσουν γκρίνιες από επαγγελματίες, ιδιαίτερα εκείνους που ο εξωτερικός χώρος τους είναι περιορισμένος και θα χρειαστεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο λόγω των νέων μέτρων που θα εφαρμοστούν.

Πηγή: emprosnet.gr