Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να καθίσουν μέσα στην εβδομάδα εργοδοτικοί φορείς και ΓΣΕΕ με αντικείμενο τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η υπογραφή της σύμβασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα τηρήσει ο ΣΕΒ, καθώς έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, δείχνουν διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε αυξήσεις 1,5% καθώς και στην ενσωμάτωση δώρων και επιδομάτων στον μισθό.

Στον αντίποδα ο ΣΕΒ στηρίζει τη στάση του στο μνημόνιο, στο οποίο προβλέπεται πάγωμα των κατώτατων μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η ΓΣΕΕ ζητεί ενσωμάτωση του 13ου και του 14ου μισθού στους υπόλοιπους δώδεκα προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη κατάργησή τους με νόμο στο μέλλον. Παράλληλα φέρεται πρόθυμη για συμφωνία σε αυξήσεις στα όρια του ευρωπαϊκού πληθωρισμού για την επόμενη τριετία.

Μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων των διαπραγματεύσεων είναι το θέμα της διαιτησίας. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εταίρων για τον ΟΜΕΔ, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα περιγράφει τον ρόλο του. 

Όπως γράφει το in.gr, πληροφορίες αναφέρουν πως η Κομισιόν και το Eurogroup ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου την άμεση διευθέτηση των εκκρεμοτήτων στο εργασιακό πεδίο και την ολοκλήρωση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό.