Ριζικά θα αλλάξει από το Σεπτέμβριο η ζωή για περίπου 250 μαθητές του Νομού Μαγνησίας. Παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου θα πρέπει να «ταξιδεύουν» για να μπορέσουν να φτάσουν στα νέα τους σχολεία μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει τον Καλλικράτη και στην Εκπαίδευση. Παράλληλα όμως με τους μαθητές μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι οικογένειές τους αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, στις οποίες το σχολείο αποτελεί πηγή ζωής.
Η διαδικασία των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων, η οποία επηρέασε σημαντικά τη Μαγνησία, φέρνει στο προσκήνιο τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα έχει για την τοπική κοινωνία ο Καλλικράτης στην Εκπαίδευση, όπως δημοσιεύει ο Ταχυδρόμος.
Αρχικά με βάση την απόφαση του υπουργείου Παιδείας καταργείται το Λύκειο Καναλίων με 24 μαθητές, το κτήριο του οποίου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’80 και ανακαινίστηκε πρόσφατα.
Οι μαθητές των Καναλίων που προέρχονται και από την Κερασιά και από το Κεραμίδι θα πρέπει να μετακινηθούν στο Λύκειο Βελεστίνου. Ωστόσο εξαιτίας της συγκοινωνιακής κάλυψης οι μαθητές θα πρέπει να έρχονται πρώτα στο Βόλο κι έπειτα στο Βελεστίνο. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να διανύσουν περίπου 70 χιλιόμετρα!
Στην περιοχή όμως αυτή έντονο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κερασιάς το οποίο συγχωνεύεται στο Δημοτικό Σχολείο Καναλίων. Η αναστάτωση θα συμβεί καθώς στο Δ.Σ. Κερασιάς φοιτούν και παιδιά από το Κεραμίδι. Έτσι η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί από παιδιά Δημοτικού είναι 19 χιλιόμετρα σε καθημερινή βάση(Κεραμίδι –Κανάλια 19 χλμ., Κανάλια –Κερασιά- 5 χλμ.).
Σχεδόν 18 χιλιόμετρα θα πρέπει να διανύουν και οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Γλαφυρών για να φτάσουν στο νέο τους σχολείο, το 1ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας. Οι γονείς απειλούν να κινηθούν δικαστικά εάν δεν αλλάξει η απόφαση του Υπουργείου, επισημαίνοντας πως είναι απαράδεκτο να μετακινούνται παιδιά ηλικίας από 7 έως και 12 ετών σε αυτοκίνητα, πάνω σε ένα δρόμο σε στροφές σε καθημερινή βάση προκειμένου να φτάσουν στο σχολείο τους.
Στα παραπάνω σχολεία σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις τόσο από τους ίδιους τους μαθητές, όσο και από γονείς, εκπαιδευτικούς και τοπικούς φορείς. Στους «διαμαρτυρόμενους» όμως έρχονται να προστεθούν και οι κάτοικοι του Περιβλέπτου, των Μικροθηβών, της Ευξεινούπολης και του Πτελεού που αντιδρούν έντονα με τις συγχωνεύσεις των σχολείων τους.
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μικροθηβών, των Λυκειακών Τάξεων Ευξεινούπολης και Πτελεού πραγματοποιούν κατάληψη στο σχολείο τους, ενώ οι γονείς είναι αποφασισμένοι για όλα.
Στο μεταξύ από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολο Μούσιο υπολογίστηκε πως από τις συγχωνεύσεις σχολείων θα μείνουν κενές περίπου 20 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών.
Το μεγάλο ερώτημα όμως στον Καλλικράτη που έρχεται είναι εάν θα υπάρχει και συνέχεια, αλλά και τι θα γίνει με τις μεταφορές των μαθητών, που η αρμοδιότητά τους πλέον περνά στους Καλλικράτειους Δήμους.