Ένα διάλογο ανάμεσα στην ελληνική μυθολογία και τη νομισματοκοπία της αρχαιότητας προσφέρει η έκθεση «Μύθος και Νόμισμα», που παρουσιάζεται ταυτοχρόνως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο από 15 Απριλίου έως 27 Νοεμβρίου 2011. Η έκθεση εστιάζει ακόμη, στην απεικόνιση, τη διαχείριση και τη χρήση του μύθου στις όψεις των νομισμάτων από τον 7ο αι. π.Χ.

Δύο υπότιτλοι δηλώνουν το περιεχόμενο της Έκθεσης σε κάθε Μουσείο. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό θα παρουσιάζεται «Η Εικονογράφηση του Μύθου», ενώ στο Νομισματικό Μουσείο θα παρουσιάζεται «Η Χρήση του Μύθου».

Την επιστημονική επιμέλεια έχουν οι Διευθυντές των δύο Μουσείων, Δρ Νικόλαος Καλτσάς και Δρ Δέσποινα Ευγενίδου και η Επιμελήτρια της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank Δρ Δήμητρα Τσαγκάρη.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος, με εισαγωγικά κείμενα και λήμματα για όλα τα εκθέματα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Στην Έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα παρουσιασθούν για πρώτη φορά 261 νομίσματα της Συλλογής της Alpha Bank, η οποία αριθμεί άνω των 10.000 τεμαχίων και θεωρείται ως μία από τις πλουσιότερες και σημαντικότερες διεθνώς, 71 νομίσματα του Νομισματικού Μουσείου και 79 επιλεγμένα αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, γλυπτά, αγγεία και μετάλλινα.

Οι πρωταγωνιστές των ελληνικών μύθων, το Δωδεκάθεο, τα Μυθικά Όντα, ο Ημίθεος Ηρακλής, οι Δευτερεύουσες Θεότητες, οι Ήρωες και Μυθικές Ιστορίες διαμορφώνουν τις πέντε ενότητες της έκθεσης, με στόχο την υποστήριξη και την προβολή των μυθολογικών θεμάτων που απεικονίζονται στις όψεις των νομισμάτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας.

Στην Έκθεση του Νομισματικού Μουσείου παρουσιάζονται 135 νομίσματα, 22 μετάλλια και 15 χαρτονομίσματα από τις συλλογές του, 15 νομίσματα της Συλλογής Alpha Bank, 14 αρχαία έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και 2 έργα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Σε ξεχωριστές ενότητες προσεγγίζεται η αναβίωση μυθολογικών εικονογραφικών θεμάτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, κατά τους νεώτερους χρόνους, με στόχο είτε για να προβληθεί το ένδοξο παρελθόν είτε για να περιγραφεί η σύγχρονη πραγματικότητα περιβεβλημένη με το μανδύα του μύθου.