Υπερψηφίστηκε εχθές στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, το σχέδιο Έκθεσης σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX).
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Παπανικολάου, ως τακτικό μέλος της εν λόγω Επιτροπής, συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου τόσο με την κατάθεση τροπολογιών, όσο και με τη στενή συνεργασία που είχε με ευρωβουλευτές όλων των Ομάδων και κυρίως με τον εισηγητή της Έκθεσης, Simon Bussutil.
Το τελικό κείμενο που διαμορφώθηκε είναι ισορροπημένο και λαμβάνει υπόψη τόσο τις δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις που υφίστανται ορισμένα κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, όσο και την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενισχύοντας ουσιαστικά τον Frontex.
Ειδικότερα με την Έκθεσή της η αρμόδια Επιτροπή επιδιώκει τα ακόλουθα:
Ενίσχυση του Frontex παρέχοντας τους πόρους που θα του επιτρέπουν την αγορά ή τη μίσθωση του δικού του εξοπλισμού.
Δημιουργία συστήματος φρούρησης των συνόρων της ΕΕ, αποτελούμενο από μια ομάδα διαφόρων εθνικών συνοριοφυλάκων, η οποία θα συμμετέχει στις κοινές επιχειρήσεις, στις αποστολές ταχείας επέμβασης στα σύνορα και στα πιλοτικά σχέδια.
Σεβασμό της αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις. Τα εθνικά συστήματα ασύλου των κρατών μελών που υφίστανται πιέσεις θα δέχονται στο μέλλον μεγαλύτερη βοήθεια.
Άμεση ανάπτυξη των αποστολών ταχείας επέμβασης στα σύνορα όταν προκύπτει επείγουσα ανάγκη, όπως στην περίπτωση του Έβρου τον Οκτώβριο του 2010.
Ενίσχυση των διατάξεων περί θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων του FRONTEX και κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας που θα διέπει την διεξαγωγή των επιχειρήσεων από τον FRONTEX.
Παροχή εξουσιοδότησης στον οργανισμό να επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο, με σεβασμό στην προστασία τους και με στόχο τη βελτίωση της καταπολέμησης του διασυνοριακού εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης.
Διεύρυνση του δημοκρατικού ελέγχου του οργανισμού μέσω της διεύρυνσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εποπτεία του έργου του.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Η εν λόγω Έκθεση καθορίζει το μέλλον του FRONTEX και τη μορφή που πρέπει να πάρει τα επόμενα χρόνια. Ενδυναμώνει τον οργανισμό και επιδιώκει να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του. Όλα αυτά γίνονται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η Ε.Ε. δέχεται ισχυρότατες μεταναστευτικές πιέσεις, οι οποίες θίγουν κατά κύριο λόγο χώρες όπως η Ελλάδα. Πρόκειται λοιπόν για ένα νομοθετικό κείμενο βαρύνουσας σημασίας για τη χώρα μας. Ισχυρότερος Frontex σημαίνει για εμάς περισσότερη αλληλεγγύη και επιμερισμό των ευθυνών όσον αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.».