Τους 22 νεκρούς ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας τίμησε ο δήμος Νέας Ιωνίας με σειρά εκδηλώσεων.Το ετήσιο μνημόσυνο, των 22 παλικαριών πραγματοποιήθηκε τη Κυριακή 14 Μαρτίου στο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής.

Αμέσως μετά ο κόσμος κατευθύνθηκε στο μνημείο, όπου ο δήμαρχος Ηρακλής Γκότσης εκφώνησε ένα σύντομο λόγο.Ο Δήμαρχος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας, οτι η 14η Μαρτίου, καθιερώθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ως Εθνική Τοπική Εορτή, τιμώντας όχι μόνο τους νεκρούς του μπλόκου, αλλά όλους τους Ιωνιώτες αγωνιστές. Επίσης αναφέρθηκε στους αγώνες του Ιωνιώτικου λαού ενάντια στη φασιστική κατοχή, μιλώντας για την εξέγερση των Ιωνιωτών ανθρακωρύχων το 1943, η οποία πνίγηκε στο αίμα, χωρίς όμως να πτοήσει τους εργάτες, που πλάι στο λαό της Νέας Ιωνίας συνέχισαν τους αγώνες.

Συνέχισε, αναφερόμενος στα γεγονότα του μπλόκου, λέγοντας οτι στις 14 Μαρτίου 1944, 1000 Γερμανοί στρατιώτες και άλλοι τόσοι Έλληνες ταγματασφαλίτες, περικύκλωσαν τη Καλογρέζα, και μετά από τις υποδείξεις των δοσιλόγων εκτέλεσαν 21 Έλληνες και 1 Ιταλό αγωνιστές.Συνέχισε λέγοντας ότι οι αγώνες εκείνης της εποχής πρέπει να εμπνεύσουν τους σημερινούς Έλληνες, και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «ζήτω η εθνική αντίσταση».
Ακολούθησε η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών, και η κατάθεση στεφάνων.

πηγή: ekfrasi