Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης σκοπεύει να αξιοποιήσει την ανεκμετάλλευτη ιστορική παράδοση της πόλης, μεθοδευμένα και χωρίς προκαταλήψεις, για να προσελκύσει επισκέπτες από την Τουρκία, το Ισραήλ και τις σλαβικές χώρες, δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτολγου, ενώ σκοπεύει να συνεχίσει τις επαφές του και να καλέσει τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους.
Επανέλαβε ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία χώρου ταφής για μουσουλμάνους και ότι είναι υπέρ της δημιουργίας τζαμιού στην πόλη και πρόσθεσε ότι το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει να σέβεσαι τον πολιτισμό του άλλου.
Τόνισε ότι προωθεί τα οικονομικά συμφέροντα της πόλης και δεν του πέφτει λόγος για την εξωτερική πολιτική, συμπληρώνοντας ότι ούτε η Θεσσαλονίκη, ούτε η χώρα έχασε από τη συνάντηση του με τον κ. Νταβούτογλου.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη», Κώστας Γκιουλέκας, σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή στον χειρισμό αυτών των θεμάτων, σεβασμός στην ιστορία και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πόλης.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, τόνισε ότι μοναδικοί εγγυητές των πραγματικά φιλικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι οι δύο λαοί.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του «Υπερκομματικού Δημοτικού Κινήματος Θεσσαλονικέων», Στέλιος Παπαθεμελής σημείωσε ότι ο κ. Νταβούτογλου λέει και καλές κουβέντες, αλλά δεν σταματά ούτε δευτερόλεπτο την πολιτική της χώρας του εναντίον της Ελλάδας.
Υπέρ οποιασδήποτε προσπάθειας που βελτιώνει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη ανοιχτή πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες Οικολογία στην πράξη», Χρήστος Μάτης τόνισε ότι ο δήμαρχος έκανε τα αυτονόητα και ότι στην εξωτερική πολιτική χρειάζονται λιγότερες πομπώδεις εκφράσεις.