Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών για την απομάκρυνση και των τελευταίων Ελλήνων από εργοτάξιο της περιοχής Τζιάλο της Λιβύης, η οποία βρίσκεται στην έρημο και διαθέτει ιδιωτικό αεροδρόμιο, για το οποίο όμως οι λιβυκές αρχές δεν δίνουν άδεια υπερπτήσεως και προσγείωσης.
Το Τζιάλο είναι το τελευταίο από τα πέντε σημεία δράσης που παραμένει ακόμη προς επίλυση στο σχέδιο επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών από τη Λιβύη, το οποίο στέφθηκε με επιτυχία χθες με τις επιχειρήσεις δια αέρος και θαλάσσης που έδωσαν τέλος στην αγωνία άνω των 4.500 ανθρώπων, εκ των οποίων 276 Έλληνες (230 μέσω των C-130 και 46 μέσω των πλοίων) που έφθασαν στην Ελλάδα.
Σε μόνιμη επαφή με τους οκτώ εναπομείναντες Έλληνες στην περιοχή Τζιάλο, οι οποίοι βρίσκονται εκεί μαζί με τους 10 Κυπρίους και τους πάνω από 200 συναδέλφους τους άλλων εθνικοτήτων, βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης.
«Είναι οχτώ Έλληνες αλλά είναι σαν να είναι 1.008. Την ίδια σοβαρότητα δίνουμε στους 8 που δίναμε και στους υπόλοιπους», είπε ο κ. Δόλλης σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι προσπάθειες για τους εργαζόμενους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή του Τζιάλο είναι σε εξέλιξη εδώ τρεις μέρες και γίνονται σε συντονισμό και με άλλες χώρες.
Οι δυσκολίες της επιχείρησης θυμίζουν, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, το Σεράγεβο το 1995, όπου κυριαρχούσε το απόλυτο χάος σε όλα τα επίπεδα και υπήρχαν μεγάλες δυσκολίες για τον κόσμο και τις δυνατότητες παρέμβασης.
Ο κ. Δόλλης αποδέχτηκε όλα τα παράπονα που εκφράστηκαν για την ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη. «Ποτέ δεν μπορείς να πεις σε κάποιον που θεωρεί ότι κινδυνεύει η ζωή του, ότι βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, ότι δεν έχει το δικαίωμα να παραπονεθεί για τη δυσκολία του», είπε.