Πλήρη αναδιάρθρωση του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9.84 με τους 384 εργαζόμενους και το ετήσιο έλλειμμα των 15.5 εκ. ευρώ σχεδιάζει η νέα δημοτική αρχή Καμίνη.
Αρχής γενομένης από τη χθεσινή συγκρότηση σε σώμα του 11μελούς νέου διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΡΑ (της Δημοτικής Επιχείρησης Ραδιοφωνίας του Δήμου της Αθήνας – πρόεδρος η Ρέα Γαλανάκη) και την τοποθέτηση του νέου γενικού διευθυντή Τάκη Καμπύλη το πρώτο μέλημα είναι η δραματική μείωση του κόστους λειτουργίας του σταθμού που ανέρχεται στα 16 εκ. ευρώ ετησίως, την ώρα που τα έσοδα του μόλις και μετά βίας φτάνουν τα 500 χιλ. ευρώ.
Στους 384 οι εργαζόμενοι στο σταθμό
Η αρχή θα γίνει από τους εργαζόμενους που σύμφωνα με την απογραφή που έκανε η νέα δημοτική αρχή φτάνουν τους 384 εκ των οποίων περίπου 250 είναι δημοσιογράφοι. Ήδη στη χθεσινή συνεδρίαση, προκειμένου να λάβουν την αμοιβή τους για Ιανουάριο και Φεβρουάριο περίπου 100 συμβασιούχοι δημοσιογράφοι ελήφθη η απόφαση για δίμηνη παράταση των συμβάσεών τους. Αυτή ωστόσο είναι και η μόνη παράταση που είναι δυνατόν να δοθεί με βάση το νόμο.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία 148 εργαζόμενοι έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου, 174 συμβάσεις εργασίας ή έργου οι περισσότερες από τις οποίες έληξαν είτε στις 31.12.2010 είτε εντός του 2010, ενώ 62 είναι υπάλληλοι του δήμου αλλά αμείβονται από το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στον Αθήνα 9.84 είναι ότι ο σταθμός έχει 19 πολιτικούς συντάκτες!
«Μοντέλο ΕΡΤ» για τους συμβασιούχους δημοσιογράφους
Στόχος είναι από τους 384 εργαζόμενους οι οποίοι κοστίζουν στο σταθμό 9.5 εκ. ευρώ το χρόνο (ωστόσο ανάμεσά τους υπάρχουν δημοσιογράφοι που έχουν μισθούς της τάξης των 5 με 6 χιλ. ευρώ μηνιαίως προκειμένου να κάνουν ένα σχόλιο ή από 2 έως 4 ώρες εκπομπή την εβδομάδα και άλλοι που λαμβάνουν 700 ευρώ και εργάζονται ακόμη και 10 ώρες την ημέρα!) είναι να παραμείνουν περίπου 150, ώστε το κόστος της μισθοδοσίας να πέσει κάτω από 4 εκ. ευρώ.
Για το λόγο αυτό εκτός από μεγάλες περικοπές στις αμοιβές των υψηλόμισθων, θα μπουν αυστηρά κριτήρια γι’ αυτούς που θα παραμείνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr κανείς εργαζόμενος δημοσιογράφος αορίστου χρόνου δεν θα μπορεί να έχει δεύτερη εργασία στο δημόσιο ή τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ παράλληλα θα εξεταστεί λεπτομερώς το αντικείμενο εργασίας του καθενός από αυτούς.
Όσον αφορά τους συμβασιούχους, θα ακολουθηθεί το «μοντέλο της ΕΡΤ», δηλαδή θα απολυθούν και θα προκηρυχθούν κάποιες νέες θέσεις από το ραδιοφωνικό σταθμό. Αναφορικά με τους εργαζόμενους στο δήμο, η βούληση της δημοτικής αρχής είναι να αμείβονται από το δήμο και όχι από τον Αθήνα 9.84. Παράλληλα μεγάλο μέρος των διοικητικών του σταθμού να μεταφερθεί στο δήμο.
Μεγάλες μειώσεις και στις λειτουργικές δαπάνες
Επιπλέον μεγάλες μειώσεις θα γίνουν στα λειτουργικά έξοδα του «Αθήνα 9.84» που φτάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 6.5 εκ. ευρώ ετησίως, καθώς οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι και σε αυτόν τον τομέα γίνονται τεράστιες σπατάλες.
Πάντως, ακόμη κι αν γίνουν όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο ο «Αθήνα 9.84» από 1.7.2011 που σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να μετατραπεί σε Α.Ε., να συντάξει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό χωρίς τη χρηματοδότηση του δήμου, η οποία ωστόσο απαγορεύεται. Σε διαφορετική δε περίπτωση θα πρέπει να κλείσει, πράγμα όμως που δεν είναι στους σχεδιασμούς της νέας δημοτικής αρχής.
Και αναπτυξιακά μέτρα για το σταθμό
Εκτός όμως από τις περικοπές, θα ληφθούν και αναπτυξιακά μέτρα για το σταθμό με στόχο να γίνει παρεμβατικός σε θέματα που αφορούν την πόλη, ώστε να αυξηθεί η μικρή ακροαματικότητά του (περίπου στο 1%) και να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο στη διαφημιστική πίτα.
Παράλληλα είναι πιθανόν στον «Αθήνα 9.84» να ενσωματωθεί και ο Air 104.4 ο οποίος αυτή τη στιγμή εκπέμπει μόνο διαδικτυακά, καθώς η συχνότητά του αφαιρέθηκε από το ΕΣΡ λόγω παρατυπιών στις σχετικές αποφάσεις. Οι πρώτες σκέψεις συγκλίνουν ότι ο Air είτε αυτόνομος είτε μέσα στον “Αθήνα 9.84” θα μπορεί να εκπέμπει πρόγραμμα σε γλώσσες μεταναστών που ζουν στην Αθήνα (Αλβανικά, Πακιστανικά, Κινέζικα, Βουλγάρικα, Ρουμάνικα κλπ)
Επιπλέον ακόμη δεν έχει αποφασισθεί τι θα γίνει με την Web TV που λειτούργησε ένα διάστημα πριν τις εκλογές υποτυπωδώς. Είναι πάντως ενδεικτικό ότι η Web TV δεν ανήκει στη ΔΕΡΑ, αλλά σε άλλη αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου, με αποτέλεσμα ορισμένοι δημοσιογράφοι που εργάζονται στον «Αθήνα 984» να λαμβάνουν και δεύτερο μισθό από εκεί!
πηγή: aftodioikisi