Η ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Αλις Βάιντελ χαιρέτισε το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος την Κυριακή, αφού τα exit polls του έδωσαν ποσοστό ρεκόρ 19,5-20% των ψήφων.

«Πετύχαμε ένα ιστορικό αποτέλεσμα», δήλωσε η κορυφαία υποψήφια του κόμματος Άλις Βάιντελ στους επευφημούντες οπαδούς της στη βραδιά των εκλογών του AfD στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι το αντιμεταναστευτικό κόμμα έχει πλέον “εδραιωθεί” στο πολιτικό τοπίο.

«Εμείς ως μοναδικό κόμμα διπλασιαστήκαμε σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Διπλασιάσαμε τη δύναμή μας» ανέφερε μετά την ανακοίνωση των exit polls.

«Ήθελαν να μας διχοτομήσουν, αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο και θα πρέπει να πω το εξής: Προσπαθούμε πάντοτε να έχουμε μία συμμετοχή στην κυβέρνηση, διότι η θέληση του λαού, η θέληση της Γερμανίας θα πρέπει να υλοποιηθεί και μία συμμετοχή μας στην κυβέρνηση θα είναι στόχος μας για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε την επιθυμία του λαού» πρόσθεσε.

«Μένει να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», είπε, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν τώρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Στη συνέχεια όμως έβαλε στόχο τον Φρίντριχ Μερτς, το φαβορί για νέος καγκελάριος.

«Αλλά εάν το CDU πραγματοποιήσει ‘’εκλογική νοθεία’’ στο AfD αντιγράφοντας το πρόγραμμά μας και στη συνέχεια κάνοντας συνασπισμό με την αριστερή πτέρυγα, τότε θα υπάρξουν νέες εκλογές πιο γρήγορα από ό,τι φαντάζεστε. Θα ξεπεράσουμε το CDU και αυτός είναι ο στόχος μας», προειδοποίησε η Βάιντελ.