Η ΑΟΖ της Ελλάδας βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε χθες στην ΕΣΗΕΑ το Ινστιτούτο για τη Σοσιαλδημοκρατία – InSocial, με θέμα «ΑΟΖ, Εξωτερική Πολιτική & Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή».

Κατά την εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης, κοινό ήταν το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει περισσότερη επιθετική πολιτική σε σχέση με την ΑΟΖ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις.

«Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει να κάνει την οριοθέτηση με τα έξι κράτη που συνορεύει, αλλιώς οι Τουρκικές προκλήσεις θα συνεχιστούν», σημείωσε στην μαγνητοσκοπημένη τοποθέτηση του, ο Θόδωρος Καρυώτης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας – Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ, ΗΠΑ.

Ο κ. Καρυώτης ο οποίος ασχολείται 42 χρόνια με το ζήτημα της ΑΟΖ ανέφερε ακόμη ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» που επικαλείται η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Δίκαιο της Θάλασσας που αναφέρει ρητά, ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ. « Η ΑΟΖ της Ελλάδος, είναι ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο κ. Καρυώτης.

Τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ

Ιδιαίτερη αναφορά στον νόμο 4001/2011 ο οποίος ορίζει ότι τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ κάτι που δεν αποδέχεται η Τουρκία, έκανε ο Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής, πρ. Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευρωβουλευτής – Αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών.

«Δεν είμαστε Ελληναράδες που διεκδικούν την ΑΟΖ» ανέφερε με έμφαση ο κ. Μανιάτης, «είμαστε ακόλουθοι του Διεθνούς Δικαίου». Ο καθηγητής και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αφού παρουσίασε σειρά δεδομένων και στοιχείων σχετικά με τα σημεία έντονου ενεργειακού ενδιαφέροντος εντός της ήδη οριοθετημένης ελληνικής ΑΟΖ σημείωσε ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου πλην της Ελλάδας έχουν γεωτρήσεις. Επίσης τόνισε ότι η «Τουρκία δημοσιεύει χάρτες, ενώ εμείς δεν τολμούμε να το κάνουμε» και σημείωσε με νόημα «ακόμα και το παράνομο Τουρκο-Λιβικό μνημόνιο αναγνωρίζει πλήρως την μέχρι σήμερα οριοθετημένη ΑΟΖ της χώρας μας. Οφείλουμε λοιπόν να την ολοκληρώσουμε» κατέληξε.