Νέος ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγα λεπτά ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη.
Το επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 19,4 χιλιόμετρα.
Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε σημειωθεί δόνηση μεγέθους 3,7 βαθμών Ρίχτερ στην ίδια περιοχή. Το εστιακό βάθος του ήταν στα 7,8 χιλιόμετρα.
Δύο νέοι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι τοποθετήθηκαν στην Καλντέρα
Νέα δεδομένα, τα οποία θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του σεισμικού φαινομένου στις Κυκλάδες, επιδιώκουν να αντλήσουν οι επιστήμονες από τους δύο φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους, που συνελέγησαν το πρωί από την Καλντέρα.
Παράλληλα, τοποθετήθηκαν ακόμα δύο υπερσύγχρονοι σεισμογράφοι, οι οποίοι θα παραμείνουν εκεί για μία εβδομάδα.
Πρόκειται για υπερσύγχρονους σεισμογράφους, οι οποίοι πήραν τη θέση των δύο άλλων, οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα εδώ και επτά ημέρες.
Όσοι παραμένουν στο νησί πήγαν χθες στον κυριακάτικο εκκλησιασμό στα Φηρά. Μόλις είκοσι ήταν οι επιβάτες στο πλοίο της γραμμής.
Οι ιδιόκτητες των σούπερ μάρκετ που παραμένουν ανοιχτά, παίρνουν μέτρα προφύλαξης σε περίπτωση δυνατού σεισμού.
Τι συμβαίνει με τους σεισμούς στη Σαντορίνη
Με το βλέμμα στραμμένο στη Σαντορίνη είναι οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη σεισμική ακολουθία.
Όπως τονίζει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, είναι νωρίς να ξέρουμε πότε θα σταματήσει το σεισμικό σμήνος, ενώ εξηγεί τι ακριβώς θα συμβεί στο νησί τα τελευταία 24ωρα.
Μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο Κωνσταντίνος Συνολάκης είπε: «Το Σαββατοκύριακο, οι συνεργάτες μου πήγαν, έχουμε ήδη έναν παλιρροιακό σταθμό στη Σαντορίνη για να μετρούμε τη στάθμη της θάλασσας. Νομίζω ότι αύριο θα έχουμε άλλον έναν. Γιατί το θέμα αυτό το είχα αναδείξει, δεν είχαμε παλιρροιακούς σταθμούς, δηλαδή σε όλο το Αιγαίο έχουμε δέκα παλιρροιακούς σταθμούς οι οποίοι μεταδίδουν στοιχεία.
Η υδρογραφική υπηρεσία ίσως έχει παραπάνω. Προσπαθεί τώρα να έχει αυτά τα δεδομένα, να πηγαίνουν σε πραγματικό χρόνο, ώστε σε περίπτωση που γίνει ένα θαλάσσιο κύμα να μπορέσουμε να το μετρήσουμε και να έχουμε μια στοχευμένη προειδοποίηση. Και αν όντως ο καιρός το επιτρέψει, εγώ θα είμαι εκεί, γιατί ξέρετε, όταν βάλεις παλιρροιογράφους, πρέπει να είσαι εκεί».
Ως προς το ερώτημα για το τι δείχνουν μέχρι στιγμής τα στοιχεία, ο Κωνσταντίνος Συνολάκης απάντησε: «Είναι πάρα πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα σταματήσει αυτό το σεισμικό σμήνος. Αυτό την προηγούμενη φορά το 2011 κράτησε, θα έλεγα είχε σταματήσει και μετά, αλλά συνολικά κράτησε σχεδόν έναν χρόνο.
Και όπως το 2011, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μετακινήσεις οι οποίες φαίνονται στη Σαντορίνη και είναι ανάλογες με αυτές που είχαν γίνει το 2011 και κανείς περιμένει να δει, να δούμε περισσότερα στοιχεία για τις μετακινήσεις. Γιατί ξέρετε, σε όλα τα πράγματα, πρέπει να υπάρχουν τα στοιχεία, πρέπει να είναι ανοικτά και προσβάσιμα από όλους.
Πρόσφατα άνοιξε τα στοιχεία του το Κτηματολόγιο και ο κ. Γκανάς είναι ο μόνος που παρουσίασε μετρήσεις πάνω στη Σαντορίνη για το πώς γίνεται, τις μετατοπίσεις και όπως σας είπα είναι σε έναν βαθμό τα μεγέθη ανάλογα του 2011.
Αυτό αν είχαμε φερειπείν μετρήσεις όσες είχαμε το 11, δηλαδή το 11 είχαμε τουλάχιστον 10-12 σταθμούς στη Σαντορίνη επάνω, θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη εικόνα για το πώς εξελίσσεται το φαινόμενο».