Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί εξαιτίας της πρότασης για την ίδρυση του επονομαζόμενου Πυθαγόρειου Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου (Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α.) στο νησί της Γαύδου.
Την πρόταση κατέθεσαν ομάδα Ρώσων και άλλων ξένων τεχνοκρατών, στην πλειοψηφία τους πυρηνικοί επιστήμονες, οι οποίοι πριν από μια δεκαετία επέλεξαν το ακριτικό νησί προκειμένου να διάγουν έναν εναλλακτικό οικολογικό τρόπο διαβίωσης. Η ομάδα των επιστημόνων, αξιοποιώντας την αιολική ενέργεια καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες, ενώ χρησιμοποιώντας την τεχνική της αφαλάτωσης, εξασφαλίζει πόσιμο νερό από τη θάλασσα.
Στην πρότασή τους αυτή αντιδρούν έντονα τόσο η Εκκλησία, όσο και ο Δήμος Γαύδου. Αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι, την πρόταση για ίδρυση του Ινστιτούτου συνοδεύει και αίτημα για την ίδρυση ναού αφιερωμένου στον Ολύμπιο θεό του φωτός, Απόλλωνα!
Η ιστοσελίδα της οργάνωσης www.gavdosinstitute.org, δημιουργήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό, ενώ με γράμμα τους προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Γαύδου οι επιστήμονες προτείνουν: «την ίδρυση του Πυθαγόρειου Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών για την Αθανασία του Ανθρώπου – Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α. – στη Γαύδο.
Σύμφωνα με την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία, υπήρξε μια περίοδος στην Ελλάδα όπου οι Θεοί με τους Ανθρώπους συνυπήρχαν. Το Ινστιτούτο θα μελετήσει τη δυνατότητα αυτής της ιδέας πέρα από το μύθο, να αποτελέσει σύγχρονο τρόπο ζωής. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιούνται διεθνή επιστημονικά και φιλοσοφικά συνέδρια και συμπόσια, φεστιβάλ τέχνης και θεατρικά μυστήρια.
Ιδρυτές του Ινστιτούτου θα είναι εξέχουσες προσωπικότητες των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Τεχνών της παγκόσμιας κοινότητας. Ήδη, επιστήμονες και καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Αμερική, την Ελβετία και τη Ρωσία έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στο Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α.
Στα παραπάνω πλαίσια και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Ινστιτούτου, χρειάζεται να κατασκευαστούν ένα νέο κτιρίο με συνεδριακή αίθουσα και ένας νέος αρχαιοελληνικός ναός, όπου θα λαμβάνουν χώρα οι θεατρικές παραστάσεις.
Η ίδρυση του Π.Ι.Φ.Ε.Α.Α. θα δώσει τη Γαύδο τη μοναδική ευκαιρία να γίνει το πολιτιστικό κέντρο της πυθαγόρειας φιλοσοφίας παγκοσμίως. Επιπλέον, θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας τόνωσης και υποστήριξης της τοπικής οικονομίας, μέσω του πολιτιστικού τουρισμού. Οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου θα συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στο έτος και θα αποτελέσουν πόλο έλξης επιστημόνων και καλλιτεχνών, αλλά και του ευρύτερου κοινού, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ελπίζουμε ο κ. Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Γαύδου να υποστηρίξετε σύσσωμοι αυτή την πρωτοβουλία. Θα είναι μεγάλη μας τιμή ο Δήμος της Γαύδου να είναι ανάμεσα στα πρώτα μέλη του Ινστιτούτου».
Οι αντιδράσεις
Όπως ήταν αναμενόμενο η Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την πρόταση του Πυθαγόρειου Ινστιτούτου: «το τελευταίο διάστημα στη νήσο Γαύδο, η οποία υπάγεται εκκλησιαστικά στην ανωτέρω Ιερά Μητρόπολη, γίνεται προσπάθεια ανοικοδόμησης «ναού» αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Σκοπός του ναού αυτού, όπως προκύπτει από πληροφορίες του διαδικτύου είναι: ‘Η διεξαγωγή σε αυτόν μυστήρια στους Ελληνες θεούς για χάριν της Ελλάδας’.?
Σε μια εποχή βαθιάς ηθικής και πνευματικής ύφεσης και παρακμής, απόρροια της οποίας είναι η οικονομική κρίση ως και ό,τι άλλο βιώνουμε στη ζοφερή πραγματικότητα του σήμερα, έχοντας ως αποτέλεσμα να γίνεται ο βιο μας α-βίωτος, η Εκκλησία του Χριστού καλεί τα παιδιά Της και τον κόσμο όλο σε πνευματική αφύπνιση και εγρήγορση. Η προσπάθεια επιστροφής στην ειδωλολατρία, η αναβίωση του δωδεκάθεου και των διονυσιακών τελετών δεν δίδουν διέξοδο στα αλύτρωτα αδιέξοδα της καθημερινότητας μας, αλλά φανερώνουν και αποκαλύπτουν το βάθος και την ουσία του προβλήματος».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι αρνητική στάση στο ενδεχόμενο δημιουργίας ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα κρατούν και οι τοπικοί φορείς του νησιού, με το δήμαρχο της Γαύδου να ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν το θέμα θ’ αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του επόμενου δημοτικού συμβουλίου, αλλά η απόφαση θα είναι ξεκάθαρα αρνητική.