Στην επιφάνεια έρχονται σήμερα πτυχές της ζωής του επιχειρηματία, Βαρδή Βαρδινογιάννη, ο οποίος έφυγε την Τρίτη (12/11) από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Μια εξ αυτών είναι η τρομοκρατική επίθεση που είχε δεχθεί ο επιχειρηματίας από την οργάνωση «17 Νοέμβρη».

Στις 09:20 το πρωί της 20ής Νοεμβρίου 1990, ο 57χρονος τότε επιχειρηματίας, Βαρδής Βαρδινογιάννης, έγινε στόχος μίας καλοσχεδιασμένης τρομοκρατικής επίθεσης, στην πλατεία Διλβόη της Νέας Ερυθραίας.

Η τρομοκρατική οργάνωση του είχε στήσει καρτέρι και εξαπέλυσε μια επίθεση με τρεις ρουκέτες.

Ωστόσο, ο επιχειρηματίας κατάφερε να σωθεί χάρη στην ισχυρή θωράκιση του οχήματός του, που άντεξε τις εκρήξεις, καθώς και στη μη συντονισμένη πυροδότηση μιας βόμβας που ήταν τοποθετημένη σε σταθμευμένο όχημα.

Ο σχεδιασμός της επίθεσης

Η επίθεση σχεδιάστηκε με στόχο να αφαιρέσει τη ζωή του Βαρδινογιάννη, με την τρομοκρατική οργάνωση να χρησιμοποιεί ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και σύστημα εκτοξευόμενων ρουκετών για να σιγουρευτεί περί της επιτυχίας του χτυπήματος. Παρά τη δύναμη της έκρηξης, η θωρακισμένη Μερσεντές του επιχειρηματία άντεξε και απέτρεψε τη δολοφονία του.

Η απόπειρα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των πλέον βίαιων ενεργειών της οργάνωσης και καταδεικνύει τη μεθοδολογία που η «17 Νοέμβρη» χρησιμοποιούσε εναντίον επιφανών προσωπικοτήτων της ελληνικής κοινωνίας.

Λεπτομέρειες της υπόθεσης έγιναν γνωστές αργότερα από την ομολογία του Χριστόδουλου Ξηρού το 2002, όταν και εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση με τη σύλληψη των μελών της.

Τότε, στην κατάθεσή του ο επιχειρηματίας είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στη δολοφονική επίθεση εναντίον του, ενώ είχε πει ότι δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους επιχείρησε να τον σκοτώσει η «17 Nοέμβρη».

Από την πλευρά του, ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως είχε κατηγορήσει την τρομοκρατική οργάνωση ότι ήθελε να προκαλέσει τον θάνατο σε 15-20 άτομα με αυτήν την επίθεση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης σε συνομιλία που είχε αμέσως μετά την επίθεση με τον στενό φίλο του, Αντώνη Λιβάνη (τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου) είπε με περίσσια ψυχραιμία: «Σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι…».

Όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η «Καθημερινή», ο επιχειρηματίας αποτελούσε πάντα έναν από τους βασικούς στόχους της «17 Νοέμβρη» και για τον λόγο αυτό είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά του. Στις μετακινήσεις του συνοδευόταν πάντα από άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, οι οποίοι επίσης δεν τραυματίστηκαν από την επίθεση.

Μετά το χτύπημα, η «17 Νοέμβρη» εξέδωσε πολυσέλιδη προκήρυξη, εξηγώντας τους λόγους της επίθεσης και αναγνωρίζοντας την αποτυχία λόγω του «θωρακισμένου θηρίου» που προστάτευσε τον επιχειρηματία. Στην προκήρυξη, η οργάνωση επιτέθηκε λεκτικά στην οικογένεια Βαρδινογιάννη και κατηγόρησε τον Βαρδή για τη συμμετοχή του στην πολιτική και οικονομική ελίτ που θεωρούσε εχθρική προς τα λαϊκά συμφέροντα.