Έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω την αμυντική συνεργασία με τη χώρα μας εμφανίζεται η Γαλλία και για το λόγο αυτό επιδιώκει την ανάπτυξη στενότερης συνεργασίας τόσο σε στρατηγικό, όσο και σε αμιγώς επιχειρησιακό επίπεδο. Οπότε, εκτός από τη συνεργασία στο ναυτικό και το αεροπορικό πεδίο, θα δούμε σύντομα σύγκλιση και σε επίπεδο χερσαίων δυνάμεων. Έχοντας ήδη συνεργαστεί στην απόκτηση φρεγατών FDI και μαχητικών Rafale, καθώς και στην υποστήριξη των Mirage 2000-5 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Παρίσι και Αθήνα στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον στις χερσαίες τους δυνάμεις.
Το πρώτο μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει από το 2023, όταν πραγματοποιήθηκαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο Πετροχώρι της Ξάνθης. Στις ασκήσεις αυτές συμμετείχαν γαλλικά άρματα μάχης τύπου «Leclerc» και συνολικά 280 Γάλλοι στρατιωτικοί, μια συμμετοχή που ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις παλαιότερες, όταν οι περισσότερες ασκήσεις επικεντρώνονταν κυρίως σε αεροναυτικά σενάρια ή αφορούσαν ειδικές δυνάμεις. Αυτή η ενισχυμένη παρουσία υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Γαλλία στη συνεργασία με την Ελλάδα στον χερσαίο τομέα, κάτι που θεωρείται κεντρικό στοιχείο για την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας.
Εκτός από τις ασκήσεις στην Ξάνθη, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη στρατηγική σημασία για τη Γαλλία. Το στρατηγικής σημασίας ακριτικό λιμάνι λειτουργεί πλέον ως κομβικό σημείο για τη μεταφορά γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων προς τη Ρουμανία, όπου η Γαλλία έχει αναπτύξει ισχυρή παρουσία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Να σημειωθεί ότι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Γαλλία αύξησε σημαντικά τις δυνάμεις της στη Ρουμανία, έχοντας αναπτύξει περίπου 1.500 στρατιώτες μαζί με δυνάμεις από το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Αυτή η στρατιωτική δύναμη υποστηρίζεται από σύγχρονα γαλλικά οπλικά συστήματα, όπως τα αντιαεροπορικά συστήματα μέσου βεληνεκούς MAMBA, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα CAESAR και τους πολλαπλούς εκτοξευτές LRU, καθώς και άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου Leclerc, VAB και VBCI.
Η γαλλική αποστολή «Αετός» (Aigle), η οποία βρίσκεται στη Ρουμανία, εντάσσεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συμμαχικής παρουσίας στην περιοχή, κάτι που έχει καταστεί ζωτικής σημασίας μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Η ενίσχυση του ρόλου της Αλεξανδρούπολης ως βασικού σημείου εισόδου για τις γαλλικές δυνάμεις προς την Ανατολική Ευρώπη αποτελεί σαφή ένδειξη της στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας για τη Γαλλία και για την ευρύτερη συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται σήμερα δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», οι Γάλλοι, σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς, επιδιώκουν να ηγηθούν μιας προσπάθειας για την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις χερσαίες δυνάμεις των νοτιοευρωπαϊκών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία και η Ελλάδα και στόχος είναι η ανάπτυξη ενός συντονισμένου στρατηγικού πλαισίου που θα διευκολύνει τη συνεργασία τους σε επιχειρησιακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται υψηλού επιπέδου συναντήσεις μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων τον Νοέμβριο, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και να σχεδιαστούν κοινές δράσεις για το μέλλον.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτές οι συζητήσεις δεν συνδέονται με τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα του Ελληνικού Στρατού Ξηράς, παρά το γεγονός ότι υπάρχει γαλλική προσφορά για το νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ), που θα αντικαταστήσει τα απαρχαιωμένα οχήματα του Ελληνικού Στρατού. Η γαλλική εταιρεία έχει προτείνει το μοντέλο VBCI-Philoctete, αλλά οι συζητήσεις αυτές παραμένουν ξεχωριστές από τις στρατηγικές κινήσεις που αφορούν στην ενίσχυση της συνεργασίας των χερσαίων δυνάμεων Ελλάδας και Γαλλίας.