Η Τουρκία αποφάσισε να απέχει τελικά από την μεγάλη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Ramstein Flag 24» που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς αρνείται να καταθέσει σχέδια πτήσης για τα μαχητικά αεροσκάφη που θα επιχειρούσαν στον εναέριο χώρο του FIR Αθηνών. Παρά τις πιέσεις που ασκούσε η Άγκυρα, ισχυριζόμενη ότι δεν ήταν απαραίτητη η υποβολή σχεδίων πτήσης, η Αθήνα καθώς και οι υπόλοιπες συμμαχικές χώρες, απέρριψαν τις τουρκικές αιτιάσεις.

Πρόκειται για μια χρόνια διαφωνία που έχουμε με την Άγκυρα, η οποία αμφισβητεί συστηματικά την ελληνική δικαιοδοσία στο FIR Αθηνών, προσπαθώντας να επιβάλλει την άποψη ότι δεν είναι αναγκαίο να ενημερώνει την ελληνική πλευρά για τις πτήσεις της, όταν αυτές γίνονται στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων.

Η άσκηση «Ramstein Flag 24», που θα διεξαχθεί στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2024, αποτελεί μια ευκαιρία ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να μην συμμετάσχει, για τους λόγους που προαναφέραμε. Η ελληνική πλευρά είχε φροντίσει εξαρχής να απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, διατηρώντας την πάγια θέση της ότι οποιοδήποτε αεροσκάφος πετά εντός του FIR Αθηνών, ανεξάρτητα από την αποστολή του, πρέπει να καταθέτει σχέδιο πτήσης για λόγους ασφάλειας και ελέγχου. Η υποβολή σχεδίων πτήσης είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πτήσεων, ειδικά σε ένα τόσο πολυσύχναστο και στρατηγικά ευαίσθητο εναέριο χώρο, όπως αυτός του Αιγαίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Αθήνα δεν ήταν η μόνη που διαφώνησε με τη θέση της Άγκυρας. Όλες οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση «Ramstein Flag 24» κατέθεσαν κανονικά τα σχέδια πτήσης τους, αναγνωρίζοντας τις ελληνικές αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και συμμορφούμενες με τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μια απόφαση των εξ ανατολών γειτόνων μας, που δεν ξάφνιασε πλήρως την Αθήνα, καθώς η Τουρκία έχει αποσυρθεί και από άλλες ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στο παρελθόν για παρόμοιους λόγους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άσκηση «Tiger Meet» τον Μάιο του 2022, που είχε διοργανωθεί στην Αεροπορική Βάση του Αράξου, όπου η Τουρκία επίσης δεν συμμετείχε.

Παρά την απουσία της Τουρκίας, η «Ramstein Flag 24» θα πραγματοποιηθεί κανονικά, συγκεντρώνοντας μαχητικά αεροσκάφη και προσωπικό από την πλειοψηφία των συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ. Η άσκηση, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αεροπορικές ασκήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με πάνω από 120 μαχητικά αεροσκάφη να συμμετέχουν σε σύνθετες αποστολές.

Συγκεκριμένα, θα λάβουν μέρος μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ και την Ιταλία, Rafale και Mirage 2000-5 από τη Γαλλία, Gripen από τη Σουηδία και την Ουγγαρία, Eurofighter Typhoon από την Ισπανία και την Ιταλία, F-18 από τις ΗΠΑ και F-16 από χώρες όπως η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία. Ο στόχος της άσκησης είναι να ενισχύσει τις ικανότητες τακτικής λήψης αποφάσεων των Κοινών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε ένα σύνθετο και δυναμικό επιχειρησιακό περιβάλλον.

Δείτε το σχετικό βίντεο που ετοίμασε το ΝΑΤΟ για τη συγκεκριμένη άσκηση: