Οι ταυτόχρονες εκρήξεις σε βομβητές μελών της Χεζμπολάχ βάζει εκ νέου φωτιά στη Μέση Ανατολή. Η οργάνωση κατηγορεί το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο μετά την αιματηρή επίθεση με τουλάχιστον εννιά νεκρούς και σχεδόν 3.000 τραυματίας.

Η Χεζμπολάχ, που έχει έδρα τον Λίβανο, προανήγγειλε αντίποινα λέγοντας ότι «το Ισραήλ θα λάβει δίκαιη τιμωρία μετά την εγκληματική του επίθεση».

A police officer inspects a car in which a hand-held pager exploded, in Beirut, Lebanon, Tuesday, Sept. 17, 2024. (AP Photo/Hussein Malla)

Τα δύο σενάρια

Με ποιον τρόπο έγινε η παρέμβαση στους βομβητές που προκάλεσε την ταυτόχρονη έκρηξή τους προσπαθούν να εξηγήσουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με το CNN, η μία θεωρία είναι ότι υπήρξε παραβίαση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, με αποτέλεσμα οι μπαταρίες λιθίου των βομβητών να υπερθερμανθούν και να εκραγούν.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι ότι επρόκειτο για «επίθεση στην εφοδιαστική αλυσίδα», όπου οι βομβητές αλλοιώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής και αποστολής τους.

Ο Ντέιβιντ Κένεντι, πρώην αναλυτής πληροφοριών της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNN ότι οι εκρήξεις που φαίνονται στα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φαίνεται να είναι «πολύ μεγάλες για να πρόκειται για άμεσο χάκινγκ που θα υπερφόρτωνε τον βομβητή και θα προκαλούσε έκρηξη της μπαταρίας λιθίου».

Ο Κένεντι δήλωσε ότι βρίσκει τη δεύτερη θεωρία πιο πιθανή. «Είναι πιο πιθανό ότι το Ισραήλ είχε πράκτορες στη Χεζμπολάχ, οι οποίοι  θα εμφύτευσαν εκρηκτικά στους βομβητές, τα οποία πιθανότατα θα πυροδοτούνταν όταν θα δινόταν ένα συγκεκριμένο μήνυμα», είπε.

Εννιά νεκροί και σχεδόν 3.000 τραυματίες

Σε τουλάχιστον 9 νεκρούς και 2.750 τραυματίες ανέρχεται πλέον ο απολογισμός των εκρήξεων βομβητών μελών της Χεζμπολάχ.

Στη Συρία, 14 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης από την έκρηξη των βομβητών τους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι δύο από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιοί βουλευτών της Χεζμπολάχ.

Επίσης, ένα δεκάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε στον ανατολικό Λίβανο από την έκρηξη βομβητή του πατέρα της, μέλους της Χεζμπολάχ, όπως τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον 2.750 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μαχητές της Χεζμπολάχ και υγειονομικοί, τραυματίστηκαν..

Ο ιρανός πρέσβης στον Λίβανο, Μοτζτάμπα Αμανί, ήταν μεταξύ των τραυματιών σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Mehr».

Χαμάς: «Τρομοκρατική σιωνιστική επιθετικότητα» η μαζική έκρηξη βομβητών στον Λίβανο

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς καταδίκασε σήμερα τη συντονισμένη έκρηξη βομβητών που είχε στόχο την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, χαρακτηρίζοντας την «τρομοκρατική σιωνιστική επιθετικότητα» στην περιοχή, αναφερόμενη στο Ισραήλ.

«Καταδικάζουμε έντονα τη σιωνιστική τρομοκρατική επιθετικότητα που είχε στόχο Λιβανέζους πολίτες ανατινάζοντας συσκευές επικοινωνίας σε διαφορετικές περιοχές του εδάφους του Λιβάνου», δήλωσε η Χαμάς σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η επίθεση δεν έκανε καμιά διάκριση «μεταξύ των μαχητών της αντίστασης και των αμάχων».

Civil Defense first-responders carry a man who was wounded after his handheld pager exploded, in the southern port city of Sidon, Lebanon, Tuesday, Sept. 17, 2024.(AP Photo)

«Να υπάρξει διπλωματική λύση» λένε οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στο συμβάν, δεν γνωρίζουν ποιος ευθύνεται και δεν ήταν ενήμερες εκ των προτέρων.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει διπλωματική λύση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.