Ένα νέο εργαλείο που θα αφορά την προστασία των ανηλίκων από τη βία, η εφαρμογή SafeYOUth, αναμένεται να τεθεί εντός των επομένων εβδομάδων σε λειτουργία, προσφέροντας στα παιδιά και στους εφήβους ένα σύγχρονο και εύχρηστο μέσο επικοινωνίας με τις Αρχές. Ειδικότερα, η εφαρμογή, που χαρακτηρίζεται και ως το «panic button» των ανηλίκων, αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου. Ανακοινώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου τονίστηκε η σημασία της όσον αφορά την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων κακοποίησης και εκφοβισμού.
Η SafeYOUth δεν θα είναι απλώς μια εφαρμογή, αλλά ένα νέο πλαίσιο ψηφιακής στήριξης, σχεδιασμένο για να προστατεύει τα παιδιά και τους νέους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βία. Σε συνεργασία με τον ήδη ενεργό πενταψήφιο αριθμό 10201, η εφαρμογή επιτρέπει στους ανήλικους να επικοινωνούν άμεσα με εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για να λάβουν την απαραίτητη βοήθεια και καθοδήγηση.
Η καινοτομία της εφαρμογής έγκειται στο γεγονός ότι είναι διαθέσιμη για τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες:
- 12-15 ετών,
- 15-18 ετών
- και άνω των 18 ετών.
Κάθε κατηγορία έχει διαμορφωμένο περιεχόμενο ανάλογα με τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα της αντίστοιχης ηλικίας. Το εύρος αυτό καλύπτει επίσης τους ενήλικες που ασχολούνται με την προστασία των ανηλίκων, όπως γονείς, εκπαιδευτικούς, προπονητές και γενικά όσους έχουν ρόλο στη διαπαιδαγώγηση και την ασφάλεια των παιδιών.
Πολυδιάστατη προσέγγιση στην ασφάλεια και ενημέρωση
Η εφαρμογή SafeYOUth θα χωρίζεται σε έξι θεματικές ενότητες, καθεμία από τις οποίες επικεντρώνεται σε διαφορετικές πτυχές της ζωής των ανηλίκων, όπως αναφέρουν σήμερα «Τα Νέα», προσφέροντας χρήσιμες πληροφορίες και πρακτικές οδηγίες:
- Ασφαλής χρήση του διαδικτύου: Τα παιδιά και οι έφηβοι θα ενημερώνονται για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο και θα λαμβάνουν συμβουλές για το πώς να προστατεύονται από επικίνδυνες καταστάσεις, όπως το διαδικτυακό παιχνίδι «μπλε φάλαινα».
- Ασφαλής μετακίνηση στον δρόμο: Η ενότητα αυτή παρέχει οδηγίες για το πώς τα παιδιά μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια, είτε ως οδηγοί, είτε ως επιβάτες, είτε ως πεζοί, ενώ παράλληλα τους διδάσκει τι πρέπει να κάνουν αν χαθούν ή αντιμετωπίσουν κάποιο άλλο πρόβλημα στον δρόμο.
- Bullying και σχολικός εκφοβισμός: Η εφαρμογή ασχολείται εκτενώς με το ζήτημα του bullying, τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου, προτρέποντας τα παιδιά να σέβονται τους συνομηλίκους τους και να αναγνωρίζουν τη σημασία της ισότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας.
- Διαπροσωπικές σχέσεις και κοινωνική συμπεριφορά: Η εφαρμογή στοχεύει να διδάξει στα παιδιά την αξία του σεβασμού προς τους άλλους, εστιάζοντας σε ζητήματα όπως ο ρατσισμός, η ενδοοικογενειακή βία και η ισότητα, ενισχύοντας την κοινωνική τους συνείδηση και ενδυναμώνοντας τη φωνή τους απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή βίας.
- Αποφυγή επικίνδυνων συμπεριφορών: Με στόχο την προστασία των νέων από ναρκωτικά, παραβατικές συμπεριφορές και βανδαλισμούς, η SafeYOUth τους ενθαρρύνει να αναζητούν δημιουργικές και θετικές διεξόδους, όπως ο αθλητισμός και οι τέχνες.
- Περιβαλλοντική ευαισθησία: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι επίσης μέρος του προγράμματος, με έμφαση στη σημασία της αποφυγής της ρύπανσης, της πρόληψης εμπρησμών και του σεβασμού προς τα ζώα.
Διαχείριση καταγγελιών και επείγουσες καταστάσεις
Ένας από τους βασικούς στόχους της SafeYOUth είναι η δυνατότητα καταγγελίας περιστατικών βίας, τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες που γνωρίζουν παρόμοια περιστατικά. Στην εφαρμογή, οι χρήστες θα μπορούν να αναφέρουν περιστατικά όπως ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική κακοποίηση ή σχολικό εκφοβισμό, μέσω μιας φόρμας επικοινωνίας. Οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, προσφέροντας ασφάλεια και ευελιξία στους χρήστες που μπορεί να διστάζουν να μιλήσουν.
Επιπλέον, η εφαρμογή διαθέτει το emergency button, ένα απλό και άμεσο μέσο έκκλησης για βοήθεια σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Με ένα μόνο άγγιγμα, το παιδί μπορεί να ζητήσει την άμεση επέμβαση της Αστυνομίας, ενώ το σύστημα γεωεντοπισμού που έχει ενσωματωθεί στην εφαρμογή επιτρέπει στις Αρχές να γνωρίζουν ακριβώς την τοποθεσία του παιδιού και να στείλουν βοήθεια το συντομότερο δυνατόν.
Πριν ολοκληρωθεί η καταγγελία, το παιδί καλείται να απαντήσει σε δύο απλές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, με τις οποίες η ΕΛ.ΑΣ. θα μπορέσει να έχει μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης και να παρέμβει αποτελεσματικά. Αυτός ο μηχανισμός απλοποιεί τη διαδικασία, εξασφαλίζοντας ότι η βοήθεια θα φτάσει χωρίς καθυστερήσεις.