Τριακόσια αγόρια και κορίτσια από 6 ως 17 χρόνων έλαβαν μέρος στο μεγαλύτερο κατασκηνωτικό πρόγραμμα για ασυνόδευτους ανηλίκους. Aνάμεσά τους ήταν και όλα τα παιδιά κάτω των 12 ετών που φιλοξενούνται στη χώρα μας.

Τα παιδιά, που προέρχονταν από τις δομές των οργανώσεων οι οποίες χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν την ευκαιρία να περάσουν καλοκαιρινές ημέρες με ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβηση, τένις, καράτε, αναρρίχηση, ζωγραφική και χειροτεχνία, πειράματα στη φυσική και τη χημεία, γνωριμία με ζώα και συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες και παιχνίδια.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και να αποκτήσουν καινούργιους φίλους. Στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής που σκοπό έχει να αποτρέψει την γκετοποίηση και τις συνέπειές της, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έλαβαν μέρος στις δραστηριότητες μαζί με Έλληνες συνομηλίκους τους, που συμμετέχουν στα ίδια ημερήσια κατασκηνωτικά προγράμματα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα προγράμματα πραγματοποιήθηκαν στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης και Λέσβου, προσφέροντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, μια εμπειρία ανεκτίμητης αξίας.

«Οι θερινές δημιουργικές δραστηριότητες καλύπτουν το κενό του πλεονάζοντος ελεύθερου χρόνου, προάγουν την ψυχική τους υγεία και αποτρέπουν φαινόμενα περιθωριοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης, οι συνέπειες των οποίων ταλανίζουν την Ευρώπη εδώ και αρκετό καιρό. Το εγχείρημα αυτό αποτελεί παράδειγμα για το πώς η συνεργασία μεταξύ δημόσιων φορέων, ιδιωτικών οργανισμών και της κοινωνίας των πολιτών μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για τους νέους.Πρόκειται για μια ακόμη από τις καλές πρακτικές στις οποίες η Ελλάδα πρωτοπορεί, προσφέροντας την τεχνογνωσία της σε άλλες χώρες», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα διοργανώθηκε από τη Μονάδα Ένταξης και Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανηλίκων, με πρωτοβουλία της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη, την εποπτεία του γενικού γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας Ηρακλή Μοσκώφ και την ευγενική χορηγία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank).

Το εγχείρημα του συντονισμού ανέλαβαν η καθηγήτρια Χαρούλα Απαλαγάκη, γενική διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και η εκπαιδευτικός Γκέλη Αρώνη επικεφαλής της Μονάδας.

Πηγή: ΑΠΕ