Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, αναφέρθηκε στην περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία λόγω των πρόσφατων καταστροφών, μιλώντας στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ.

Ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι η κλιματική κρίση αποδεικνύεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο Ιανός και ο Ντάνιελ, τα οποία θεωρούνται σπάνια φαινόμενα χιλιετίας και εκδηλώθηκαν μέσα σε μόλις τρία χρόνια. Τόνισε ότι οι συνέπειες αυτών των φαινομένων είναι πολύπλοκες και δεν έχουν αποτιμηθεί ή κατανοηθεί πλήρως μέχρι τώρα.

Εξηγώντας περαιτέρω, σημείωσε πως η εξέλιξη της Θεσσαλίας είναι αποτέλεσμα γεωλογικών διεργασιών που έχουν διαρκέσει χιλιάδες χρόνια, και αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι ένα μικρό κομμάτι αυτής της μακροχρόνιας διαδικασίας. Συνεπώς, συχνά βρίσκονται σε θέση να αυτοσχεδιάζουν, καθώς δεν έχουν πλήρη εικόνα των διεργασιών που έχουν λάβει χώρα στην περιοχή.

Ο κ. Λέκκας επίσης ανέφερε την ανάγκη λήψης αποφάσεων σχετικά με τη λίμνη Κάρλα, η οποία επανέρχεται στο φυσικό της μέγεθος των 200.000 στρεμμάτων. Αναρωτήθηκε ποιες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν, τονίζοντας ότι η φύση ακολουθεί τις δικές της διαδικασίες, τις οποίες οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν.

Συζητώντας τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, υπογράμμισε ότι αυτές θα επηρεάσουν τον αέρα, το έδαφος, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, και ότι η ερημοποίηση και η μόλυνση των υδάτινων πόρων είναι σοβαρά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εξέφρασε την ανησυχία του για τη μόλυνση των εδαφών από τα υλικά που παρασύρθηκαν και τόνισε την ανάγκη επιστημονικής τεκμηρίωσης για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Ο κ. Λέκκας τόνισε επίσης τη σημασία της επιστημονικής προσέγγισης στις αποφάσεις που λαμβάνονται, υπογραμμίζοντας ότι ενώ τα προβλήματα είναι μεγάλα, οι λύσεις πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και όχι σε πίεση από το χρόνο.

Όσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Λέκκας αναγνώρισε ότι το πλαίσιο για αυτά είναι σε γενικές γραμμές θετικό και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και απαιτείται περαιτέρω τεκμηρίωση και προβολή στο μέλλον για να διασφαλιστεί ότι θα αποτρέψουν μελλοντικές καταστροφές.