Οι εικόνες με τα βουνά από νεκρά ψάρια στον Παγασητικό προκαλούν σοκ και ήδη έχει διαταχθεί από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.
Πώς όμως οδηγηθήκαμε στην επαπειλούμενη οικολογική καταστροφή; Το ελληνικό κράτος πλήρωσε αρκετά εκατομμύρια για μια μελέτη, η οποία περιελάμβανε προτάσεις για την αποστράγγιση της λίμνης Κάρλα, ωστόσο τα λάθη και οι παραλείψεις οδήγησαν σε τόνους νεκρών ψαριών στον Παγασητικό, σε μια ωρολογιακή υγειονομική βόμβα, η οποία απειλεί τον Βόλο.
Όπως μεταδίδει το Star μέσω του κεντρικού του δελτίου ειδήσεων, οι Ολλανδοί που ανέλαβαν τη μελέτη για την αποστράγγιση της λίμνης Κάρλα ανέφεραν ότι για να μην αυξηθεί η απορροή στον Παγασητικό πρέπει να εξαλειφθούν οι αγροτικές εκτάσεις γύρω από τη λίμνη.
Τα απαραίτητα έργα για την αποστράγγιση της λίμνης δεν έγιναν σύμφωνα με τη μελέτη των εκατομμυρίων. Δεν έχει γίνει κανένα έργο στις ορεινές περιοχές, δηλαδή φράγματα και αναχώματα για να μην έχει τόσα νερά στη λίμνη Κάρλα.
Παράλληλα, τα έργα που θα σταματούσαν τα ψάρια έγιναν εκ των υστέρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το δίχτυ που τοποθετήθηκε στις εκβολές προς τον Παγασητικό, όταν η ζημιά είχε ήδη γίνει, ενώ περιφέρεια και υπουργείο υπέγραψαν την έναρξη εργασιών αποκατάστασης των ζημιών από τον «Ντάνιελ», ώστε να μπορούν με αντλίες να επιστρέφουν τα νερά στον ταμιευτήρα και να μη φεύγουν ανεξέλεγκτα στον Παγασητικό.