Άστατος είναι ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας με την «ψυχρή λίμνη» να έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της. Ισχυρές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις αναμένονται να πλήξουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας τις επόμενες τρεις ημέρες.
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη κάνει λόγο για μεγάλο όγκο νερού, ο οποίος θα πέσει στην κεντρική Πελοπόννησο.
Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών θα ξεκινούν τα φαινόμενα από το δυτικό και βορειοδυτικό Αιγαίο και θα κινούνται από την περιοχή της Χαλκιδικής προς τις Σποράδες, τη Θεσσαλία και την Εύβοια.
Σημείωσε ότι προς τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται προς τα δυτικά και νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας. Έτσι θα επηρεαστούν περιοχές όπως η ανατολική και νότια Θεσσαλία, η βόρεια Εύβοια, η Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και το μεγαλύτερο τμήμα της Πελοποννήσου, που θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας το επόμενο 48ωρο.
Live η πορεία της κακοκαιρίας
Σχεδόν 20.000 κεραυνοί σε μια μέρα
Η «ψυχρή λίμνη» έρχεται και φέρνει πολλούς κεραυνούς. Σύμφωνα με το meteo, την Πέμπτη 29/8 σημειώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα, όπου κατά τόπους ξέσπασαν πυρκαγιές εξαιτίας των κεραυνών.
Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού έως τις 18:00 περίπου της Πέμπτης 29/08 καταγράφηκε στο Καλέντζι Αχαΐας και είναι ίσο με 56 χιλιοστά.
Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινόμενων είναι ότι τα 38,4 χιλιοστά έπεσαν σε μόλις 30 λεπτά της ώρας.
Στον Χάρτη 1 παρουσιάζεται η κατανομή της αθροιστικής βροχόπτωσης έως τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με τους σταθμούς του δικτύου, και σημειώνονται τα δύο μεγαλύτερα ύψη βροχής.
Την ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα κατέγραψε ο Lightning Imager του δορυφόρου MTG-I1*.
Στον Χάρτη 2 σημειώνονται οι κεραυνοί που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 6:30 το απόγευμα.
Όπως προκύπτει από αυτόν, καταγράφηκαν 19.580 εκκενώσεις, 18.587 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 933 πάνω από τη θάλασσα.
Τι είναι η «ψυχρή λίμνη»
Αιτία για αυτή την επιδείνωση είναι η νοτιοδυτική κίνηση μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα Βόρεια Βαλκάνια προς τη χώρα μας και το Ιόνιο πέλαγος, όπου και αναμένεται να αποκοπεί από τη γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία (ψυχρή λίμνη) και αργά κινούμενη αναμένεται να διατηρηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου.
Η αργή κίνηση της ψυχρής λίμνης από το Ιόνιο προς την Κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την επίμονη και έντονη μεταφορά υδρατμών από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρών και επίμονων βροχών και καταιγίδων σε μεγάλο μέρος της ανατολικής ηπειρωτικής κυρίως χώρας.