«Από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο μεγάλη προσοχή. Θα δούμε και πάλι καταιγίδες τοπικά ισχυρές με έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, χαλαζοπτώσεις, μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ θα πέσει και η θερμοκρασία. Ο καιρός θα θυμίσει προχωρημένο φθινόπωρο το τριήμερο». Αυτό τόνισε στη σημερινή πρόγνωση του καιρού στον τηλεοπτικό σταθμό Open ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τριήμερο Πέμπτη με Σάββατο θα δούμε αρκετές βροχές, έντονες βροχές και καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργήσουν και προβλήματα. Στις βροχές θα βρίσκεται μέσα και ο νομός Αττικής, αλλά και η περιοχή της Χαλκιδικής.

Την Τετάρτη αναμένονται κάποιες μπόρες στον ηπειρωτικό κορμό, ενώ την Πέμπτη «πυκνώνουν οι χρωματισμοί (σ.σ. στον χάρτη) σχεδόν σε όλη τη χώρα, αλλά κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα έχουμε μπόρες και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Αυτή η έντονη αστάθεια θα μας συντροφεύει μέχρι και το Σάββατο».

Για περιορισμένη αστάθεια σήμερα με λίγες μεσημεριανές μπόρες κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας έκανε λόγο ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Από την Πέμπτη και έως το Σάββατο αναμένεται έντονα άστατος καιρός με αρκετές καταιγίδες στα ηπειρωτικά. Θα επηρεαστούν και το Ιόνιο, οι Σποράδες, η Εύβοια και την Παρασκευή τα ορεινά της Κρήτης.

Ο καιρός σε Κυκλάδες και ανατολικό Αιγαίο θα παραμείνει απόλυτα καλοκαιρινός. Από την Κυριακή αναμένονται βελτίωση του καιρού και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.

«Πέμπτη και Παρασκευή θα βρέξει στην Αθήνα, πιθανόν και το Σάββατο», σημείωσε επίσης ο κ. Γιαννόπουλος.

Εντωμεταξύ, τα μοντέλα της ΕΜΥ εκτιμούν ότι οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος, μπορεί να φθάσουν μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια μοντέλα, υπάρχουν «ενδείξεις και για σχετικά ζεστό χειμώνα, κυρίως στα δυτικά και νότια» της χώρας.

Τόσο από το μακροπρόθεσμο μοντέλο του ECMWF, όσο και από το σύστημα πολλαπλών μοντέλων (multi-modelsystem), φαίνεται θερμό θερινό μοτίβο για το φθινόπωρο. Ειδικότερα, προβλέπονται θετικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας γενικά πάνω από την Ευρώπη, με μόνη εξαίρεση την περιοχή μεταξύ Ισλανδίας-Γροιλανδίας, όπου εμφανίζονται πιθανότητες για αρνητικές αποκλίσεις. Σύμφωνα με το ECMWF, οι θετικές αποκλίσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές περιοχές προβλέπεται ότι θα κυμαίνονται από 0,5 μέχρι 1 βαθμό Κελσίου, ενώ τοπικά στα βόρεια της Σκανδιναβίας, αλλά και σε πολλές περιοχές στα κεντρικά και νότια, όπως στην Ισπανία, την Ιταλία, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και τοπικά στην ανατολική Μεσόγειο θα ξεπερνούν τον 1 βαθμό και μπορεί να φθάνουν και τους 2 βαθμούς Κελσίου. Η μόνη διαφωνία του multi-model είναι ότι οι περιοχές που θα δουν θετικές αποκλίσεις πάνω από 1 βαθμό Κελσίου θα είναι λιγότερες από αυτές που εκτιμά το ECMWF.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, και τα δύο μοντέλα, ECMWF και multi-model, εξακολουθούν και για το φθινόπωρο να δίνουν ισχυρό σήμα (πιθανότητα >80%), για ιδιαίτερα θερμές συνθήκες, προβλέποντας ότι οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος θα είναι πάνω από τις κανονικές, συγκλίνοντας μάλιστα στην εκτίμηση, ότι στη δυτική Ελλάδα οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου θα είναι 1-2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές. Το ECMWF εκτιμά το ίδιο και για τις υπόλοιπες περιοχές, όμως το multi-model φαίνεται πιο συγκρατημένο, εκτιμώντας θετικές αποκλίσεις από 0.5-1 βαθμό.

Γενικά, όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν, οι όποιες διαφοροποιήσεις παρατηρούνται μεταξύ ECMWF και multi-model είναι αναμενόμενες, ακριβώς λόγω της δομής του multi-model ως σύνθεσης κλιματικών μοντέλων. Φυσικά η «σύγκλιση» αυτών των μοντέλων ενισχύει τη «βεβαιότητα» της πρόγνωσης.