Από μία κλωστή κρέμεται η λειτουργία του ΤΕΙ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, μετά την απόφαση του συλλόγου έκτακτων εκπαιδευτικών να προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας.

Οι περίπου 1.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αποτελούν το 75% του εκπαιδευτικού προσωπικού του ιδρύματος, παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα η υπομονή τους να έχει εξαντληθεί.

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά καλούμαστε ως έκτακτοι εκπαιδευτικοί να υποστούμε πρώτοι τις συνέπειες των γενικότερων αρνητικών εξελίξεων της περιόδου αυτής. Εξελίξεις που αφορούν μισθολογικά, θεσμικά αλλά και εκπαιδευτικά ζητήματα», δήλωσε χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος του συλλόγου, Αννα Παναγοπούλου. Οι εκπαιδευτικοί, μάλιστα, ζήτησαν από τον πρόεδρο του ιδρύματος να αναστείλει κάθε εκπαιδευτική και διοικητική διαδικασία ως μέσο πίεσης προκειμένου να εγκριθεί ένα έκτακτο κονδύλι για τις πληρωμές τους.

Υπολειτουργούν

Η απόφαση των εκπαιδευτικών για επίσχεση έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, με αποτέλεσμα τα τμήματα στο σύνολό τους σχεδόν να υπολειτουργούν. Το Τμήμα Ηλεκτρονικής έχει ήδη αναστείλει τη λειτουργία του, ενώ σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στην εξεταστική περίοδο.

«Πώς να μιλάμε για ανώτατη εκπαίδευση, όταν η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι έκτακτοι; Δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να κάνει τα στραβά μάτια απέναντι σε αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Παύλος Καρακολτσίδης, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εκπαιδευτικών.

Οπως επισήμανε ο ίδιος, το οικονομικό πρόβλημα ξεκίνησε από τον προϋπολογισμό του 2009, ο οποίος ήταν μειωμένος, αναγκάζοντας τους αρμόδιους να μεταφέρουν τις δαπάνες εκείνης της χρονιάς στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. «Δυστυχώς, ο επόμενος προϋπολογισμός είχε υποστεί μεγαλύτερες περικοπές, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε πλέον να καλύψουμε τα έξοδά μας. Αυτήν τη στιγμή χρωστάμε στους εκπαιδευτικούς 2,5 εκατ. ευρώ», σημείωσε.

Περί δανειοδότησης

Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε και η πρόταση του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας για δανειοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τις τράπεζες με υποθήκη τα περιουσιακά στοιχεία τους. «Πρόκειται για μία πρόταση που δείχνει τη στάση που πρόκειται να ακολουθηθεί για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης», σχολίασε ο κ. Καρακολτσίδης.

Τα μέλη του συλλόγου εξέφρασαν την αντίθεσή τους και για τις επικείμενες αλλαγές που φέρνει ο νόμος για την παιδεία, σημειώνοντας πως έτσι θα προστεθεί μια σειρά νέων αρνητικών στοιχείων, χωρίς να λυθεί κανένα πραγματικό πρόβλημα της ανώτατης εκπαίδευσης. Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το συμβούλιο του ΑΤΕΙ προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας του.

Πηγή: Αγγελιοφόρος