Με μεγάλη συμμετοχή των ιδιοκτητών τρέχει η διαδικασία υπαγωγής των αυθαίρετων κτισμάτων στην πλατφόρμα του ΤΕΕ. Μόνο τους πρώτους μήνες του 2024 έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση περισσότεροι από 59 χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Η κλεψύδρα, όμως, μετρά αντίστροφα: στα τέλη Μαρτίου του 2026 θα εκπνεύσει η ρύθμιση με βάση την οποία διασφαλίζουν το ακίνητο πληρώνοντας το αντίστοιχο πρόστιμο.

Για όσους έχτισαν μετά το 2011 τα νέα είναι δυσάρεστα, καθώς πρόκειται για κόκκινη γραμμή, πέρα από την οποία όσα χτίσματα ανεγέρθηκαν θα πρέπει να κατεδαφιστούν.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με την πρακτική που θα ακολουθηθεί για τα δασικά. Το υπουργείο Περιβάλλοντος μελετά το ενδεχόμενο να ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα, καθώς η προηγούμενη προσπάθεια ολοκληρώθηκε χωρίς αξιόλογη συμμετοχή από τους ιδιοκτήτες.

Σε κάθε περίπτωση, για να θεωρείται η διαδικασία τακτοποίησης ολοκληρωμένη θα πρέπει να εκδοθεί και ηλεκτρονική ταυτότητα. Μόνο τε θα μπορεί να γίνει νόμιμα η μεταβίβασή του.

Σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα, ξεκινούν με παράβολο ανάλογα με τα τετραγωνικά του κτιρίου : από 250 ευρώ για κατασκευή έως 100 τμ, έως 10 χιλιάδες ευρώ για ακίνητα άνω των 5 χιλιάδων τμ.