Όλες τις φωτογραφίες και τις αναφορές στο πρόσωπο του πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου και του έργου που έχει επιτελέσει στη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Κιβωτό του Κόσμου», αφαιρεί από τα σχολικά βιβλία του μαθήματος των θρησκευτικών γυμνασίου και λυκείου το Υπουργείο Παιδείας μετά τις δικαστικές του περιπέτειες. Θυμίζουμε ότι ο ιερέας πρόσφατα παραπέμφθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (2432/2024) στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών κατηγορούμενος για σεξουαλικές πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα εις βάρος δύο τρόφιμων αγοριών της οργάνωσης.

Παράλληλα, έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, Ιωάννη Σέβη, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, Σταματίας Γεωργαντή, για απιστία, υπεξαίρεση και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» μετά την έρευνα που διενεργήθηκε στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου».

Κατόπιν όλων αυτών πάρθηκε η απόφαση για τις εξής αλλαγές:

Από το βιβλίο «Η μαρτυρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο» της Γ’ γυμνασίου, διαγράφεται στη σελίδα 19 η φωτογραφία στο πάνω μέρος και το κείμενο με τίτλο: «Η Κιβωτός του Κόσμου». Στη σελίδα 23 του ίδιου βιβλίου διαγράφεται η δραστηριότητα: «7. Καταγράψτε… Κόσμου».

Στο βιβλίο «Ορθόδοξη πίστη και λατρεία» της Α΄ λυκείου, στη σελίδα 152 αφαιρούνται η εικόνα και η λεζάντα που τη συνοδεύει: «4. «Κιβωτός του Κόσμου», π. Αντώνιος Παπανικολάου».

Στο βιβλίο «Χριστιανισμός και Θρησκεύματα» της Β΄ λυκείου, στη σελίδα 76, αφαιρείται η πρόταση «Ας επιχειρήσουμε να συνδέσουμε τα μηνύματα των δύο παρακάτω εικόνων». Αφαιρείται, επίσης, η εικόνα μαζί με τη λεζάντα που τη συνοδεύει: «Κορυφαία ΜΚΟ στην Ελλάδα για το 2016 αναδείχθηκε η “Κιβωτός του Κόσμου”».

Τέλος, στο βιβλίο «Χριστιανισμός και σύγχρονος κόσμος» της Γ’ λυκείου στη σελίδα 29 αφαιρείται η παράγραφος «Ο ρόλος της Εκκλησίας… κοινωνικών καταστάσεων».