Σε μεγάλο πονοκέφαλο για τους κτηνοτρόφους έχουν εξελιχθεί τα κρούσματα πανώλης που έχουν εντοπιστεί σε αιγοπρόβατα, με τις φάρμες να κλείνουν η μία μετά την άλλη.

«Η πανώλη για εμάς είναι μια καταστροφική ζωονόσος. Από ό,τι ξέρουμε ήρθε από τη Ρουμανία σε εισαγωγή. Ευτυχώς έχουν απαγορέψει τη μεταφορά των ζώων από τις 31/7» είπε μιλώντας στο MEGA, η Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του κτηνοτροφικού συλλόγου Αττικής «Αγ. Γεώργιος».

«Η ζημιά έχει γίνει. Εμείς τηρούμε όλα τα μέτρα των κτηνιατρικών οδηγιών που μας δόθηκαν και ραντίζουμε τους στάβλους, προσέχουμε να μη βάζουμε ζώα μέσα (…) και ευχόμαστε όλα να τελειώσουν πολύ σύντομα» σημείωσε.

«Οι οδηγίες της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εκρίζωση της ζωονόσου»

Πρόβατα

«Οι οδηγίες της ελληνικής κυβέρνησης είναι η εκρίζωση της ζωονόσου. Το να κάνουμε εμβολιασμούς πάει να πει ότι θα διατηρήσουμε μια ασθένεια γύρω τριγύρω. Εμείς θέλουμε να μην υπάρξει ποτέ ξανά και έτσι προτιμούν αυτήν την οδηγία, δηλαδή την άμεση σφαγή» τόνισε.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Κοντογιάννης, κτηνοτρόφος, σημείωσε μιλώντας επίσης στο Mega: «Έχουμε πανώλη “νομοθετική”. Ανέκαθεν εδώ και χρόνια οι νομοθεσίες περί των σταβλικών εγκαταστάσεων μπορεί να αλλάζουν αλλά το περιεχόμενό τους είναι το ίδιο. Δεν υπάρχουν σταθερές χρήσεις γης, δεν υποχρεώνουν τους δήμους και τις Περιφέρειες να έχουν σταθερές χρήσεις γης για παραγωγή τροφής. Όλα αυτά οδήγησαν σε απελπισία τους κτηνοτρόφους να φεύγουν ταπεινωμένοι από το επάγγελμα. Είμαστε ένα από τα λίγα επαγγέλματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που υφιστάμεθα ρατσισμό».

«Αν δεν υπάρχει αυτάρκεια, αν δεν υπάρχουν χώροι παραγωγής τροφής, θα έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε κλείνοντας.