Με την Απόφαση της αρμόδιας υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ιωάννας Λυτρίβη, οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ-πρώην Δημόσια ΙΕΚ) θα μπορούν να παρέχουν κατάρτιση διά ζώσης, εξ αποστάσεως ή υβριδικά, εφ’ όσον προβλέπεται σχετικά στον οδηγό κατάρτισης της κάθε ειδικότητας.

«Προχωράμε στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με πράξεις», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Λυτρίβη και πρόσθεσε: «Με την εξ αποστάσεως κατάρτιση, δίνεται η ευκαιρία σε σπουδαστές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να ακολουθήσουν το μονοπάτι της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ακόμα και αν βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς δομές κατάρτισης».

«Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνη με τις επιταγές της εποχής, αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες προς όφελος των καταρτιζόμενων, ενισχύει την πρόσβαση στην επαγγελματική κατάρτιση, προωθεί τη συμπερίληψη, ενώ παράλληλα βελτιώνει την εκπαιδευτική εμπειρία ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας. Προχωράμε λοιπόν, καθιστώντας ισότιμη τη διαδρομή της επαγγελματικής εκπαιδευσης και κατάρτισης μετά το λύκειο», κατέληξε.  

Πως θα λειτουργεί

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο, η εξ αποστάσεως κατάρτιση θα πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης μάθησης, το οποίο θα διασφαλίζει την αυθεντικοποίηση και σύνδεση των εκπαιδευτών και των καταρτιζόμενων, καθώς και την προστασία των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR).

Τον συντονισμό της εξ αποστάσεως κατάρτισης θα αναλαμβάνει ο υποδιευθυντής κάθε ΣΑΕΚ, εξασφαλίζοντας την ομαλή επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτών και καταρτιζόμενων και την τήρηση των απαραίτητων διαδικασιών.

Από τη μεριά τους, οι καταρτιζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω σύγχρονης ή ασύγχρονης εξ αποστάσεως κατάρτισης, χρησιμοποιώντας κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διασφαλίζοντας έτσι την αδιάλειπτη σύνδεση στο διαδίκτυο και τη σωστή λειτουργία του συστήματος τηλεδιασκέψεων. Σε περίπτωση έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού, είναι αυτονόητο ότι οι καταρτιζόμενοι μπορούν πάντα να παρακολουθούν τα μαθήματα με φυσική παρουσία στις εγκαταστάσεις των ΣΑΕΚ.

Πηγή: ΑΠΕ