Κακοκαιρία εξπρές με ισχυρά τοπικά φαινόμενα πλήττει τη χώρα μας, με βροχές και καταιγίδες να εκδηλώνονται το πρωί της Πέμπτης 4/7 κυρίως στη Σιθωνία και το Άγιο Όρος στη Χαλκιδική, στη Δράμα, στην Ξάνθη και τις Σποράδες. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν και από το μεσημέρι και μετά θα «κατηφορίσουν» κάτω από τη Λάρισα, οπότε περιμένουμε να είναι ισχυρά στη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την Αττική, την Κορινθία, την Αργολίδα , την Αρκαδία, ενώ δεν αποκλείεται λίγο και την Αρκαδία, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό.

Στην Αττική τα φαινόμενα έρχονται το μεσημέρι και «μέχρι το βράδυ θα βρέχει. Όχι κάτι σπουδαίο, αλλά οπωσδήποτε θα υπάρχουν περάσματα που θα έχουν και καταιγίδες, δηλαδή αστραπόβροντα και δεν αποκλείεται και τοπικές χαλαζοπτώσεις».

«Είναι μια επικίνδυνη μέρα σήμερα», τόνισε ο κ. Αρνιακός.

«Η παρούσα κατάσταση επιβεβαιώνει τα προγνωστικά σε ότι αφορά στο πρώτο μέρος του έκτακτου, με τις καταιγίδες να επηρεάζουν την ανατολική Μακεδονία και μέρος της Κεντρικής με ραγδαιότητα ,αλλά χωρίς μεγάλα ύψη υετού.

Επανεξέταση των προγνωστικών για τις υπόλοιπες περιοχές σε λίγες ώρες , ώστε στην ( τελευταία) επικαιροποίηση του έκτακτου να δοθούν ακριβέστερες χρονικές και τοπικές πληροφορίες», σημειώνει, από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Στη Χαλκιδική έκανε την εμφάνισή του ένας υδροστρόβιλος. Δείτε το εντυπωσιακό φαινόμενο στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η σελίδα Meteology LiveCams Application στο Facebook:

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, η σημαντική επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη 4/7, θα έχει κυρίως τα εξής χαρακτηριστικά:

Πτώση της θερμοκρασίας κατά 8-10 βαθμούς σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Αστραπές συνεχείς, κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας, σε Αττική, Βοιωτία, κεντρική Εύβοια (γύρω από τη Χαλκίδα), ανατολικές και παράκτιες περιοχές Αρκαδίας, Λακωνίας, Λάρισας και Θεσσαλονίκης.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις (πιθανόν και στην Αττική).

Πιθανές δασικές πυρκαγιές λόγω των συνεχών κεραυνών.

Παρακαλώ διαδόστε την ενημέρωση και στα Αγγλικά για να προστατέψουμε και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες!Summer put on…

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Wednesday, July 3, 2024

Σύμφωνα και με το meteo, πιθαανότητα για ισχυρές βροχές και καταιγίδες με πιθανότητα χαλαζόπτωσης υπάρχει για την Αττική το μεσημέρι και απόγευμα της Πέμπτης 04/07 ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες έως το πρωί της Πέμπτης 04/07.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη θερινή περίοδο, συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στις παράκτιες περιοχές λόγω των κεραυνών και των ισχυρών ριπαίων ανέμων που θα υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.