«Εσείς θα το αφήνατε στη μέση;», δηλώνει ο ιερέας της εκκλησίας στο χωριό της Ζακύνθου που εξελισσόταν το πανηγύρι, ενώ η πύρινη λαίλαπα έκαιγε ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της.

Οι εικόνες από το γλέντι έχουν προκαλέσει αλγεινή εντύπωση, με τον ιερέα της εκκλησίας να παίρνει θέση μέσω της εκπομπής LiveNews.

«Με το που είδαμε ότι έβγαινε καπνός. Ακόμα δεν είχε πιάσει φωτιά, φύγανε όλοι! Έφυγε ο δήμαρχος, έφυγε ο βουλευτής. Εγώ έμεινα εκεί και μείνανε τα γυναικόπαιδα εκεί πέρα.  Εάν είχατε εσείς τον γάμο σας ή τη βάφτιση του παιδιού σας και όταν η αστυνομία ή η πυροσβεστική ή το 112 δεν έχει δώσει σήμα ότι πρέπει να εκκενωθεί ο χώρος ή ότι είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ε τι θα το αφήσετε στη μέση δηλαδή;», είπε ο ιερέας.

Στο βίντεο, που μάλιστα έχει και μουσική υπόκρουση «δώσε μου φωτιά», η φωτιά μαινόταν και οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύχτια μάχη με σκοπό να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει από τοπικά μέσα ακούγονται οι καμπάνες του χωριού να χτυπάνε για να προειδοποιήσουν τον κόσμο για την επικινδυνότητα και την αστυνομία να έχει βγει στους δρόμους.

«Με το που καθίσαμε λοιπόν στο τραπέζι, είδαμε τη φωτιά. Αυτοί που είχαν οργανώσει το πανηγύρι, όταν ρωτήσανε την πυροσβεστική ή την αστυνομία αν υπάρχει πρόβλημα δεν πήρανε κάποια απάντηση ότι “ναι, πρέπει να το σταματήσετε”.  Εδώ δεν έγινε εκκένωση του χωριού που ήταν η φωτιά, πόσω μάλλον εμείς που είμαστε 4,5 χλμ. μακρύτερα».

Τόσο κοντά είναι οι φλόγες παρ’ όλα αυτά, στα τραπέζια κάθεται αρκετός κόσμος. Πίνει, γλεντάει και φυσικά η ορχήστρα δεν σταματάει.

«Δεν καήκαμε κυρία μου, αυτό είναι το ρεζουμέ της υπόθεσης, ότι η φωτιά δεν ήταν εκεί για να μας ενοχλήσει εμάς πρώτον και δεύτερον υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι, υπάρχει η πυροσβεστική, υπήρχε αστυνομία. Ούτε εγώ σαν εφημέριος είχα καμία σχέση με το πανηγύρι, το πανηγύρι το έκανε ο πολιτιστικός σύλλογος των δύο χωριών που ήταν εκεί», είπε ο ιερέας.

Οι πυροσβέστες έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, με τα βίντεο που κυκλοφορούν να προκαλούν οργή και τους παρευρισκόμενους να μην αντιλαμβάνονται ποτέ την επικινδυνότητα.

«Με το που εκδηλώθηκε η φωτιά ο πρόεδρος, ο βουλευτής, ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και ο αντιπεριφερειάρχης έφυγαν. Εκεί έμειναν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι».