Επί ώρες δίνουν μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα δεκάδες πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν σήμερα σε όλη τη χώρα, με πιο δύσκολα αυτά στην Αχαΐα, που μετέπειτα επεκτάθηκε στην Ηλεία, και στην Αργολίδα.

Παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι άνεμοι που έπνεαν νωρίτερα το μέτωπο της φωτιάς στα σύνορα Ηλείας – Αχαΐας που εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα δεν έχει καταστεί δυνατόν να ελεγχθεί.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες καθώς 120 πυροσβέστες με τέσσερα πεζοπόρα τμήματα και 43 οχήματα προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών ενισχύουν και τμήματα εθελοντών ενώ από την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν διατεθεί μηχανήματα έργου για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και υδροφόρες.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ερυμάνθου Αχαΐας Θεόδωρος Μπαρής έκανε λόγο για μια πολύ δύσκολη νύχτα. «Παρά το γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει οι άνεμοι υπάρχουν παντού διάσπαρτες εστίες που με την παραμικρή ενίσχυση των ανέμων αναζωπυρώνονται» σημείωσε.

Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι «οι πληροφορίες που έχω είναι ότι έχουν καεί σπίτια και αποθήκες, ενώ υπάρχουν και μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο. Ωστόσο την έκταση των καταστροφών θα την δούμε το πρωί και πάντως μετά την κατάσβεση της φωτιάς».

«Αποτέλεσμα εμπρησμού- Ξέσπασαν 4 εστίες σε απόσταση ενός χιλιομέτρου», λέει ο δήμαρχος Πύργου

Για εμπρησμό έκανε λόγο ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, αναφερόμενος στις φωτιές που ξέσπασαν στην περιοχή της Ηλείας.

«Ζήσαμε εφιαλτικές στιγμές το απόγευμα, οι άνεμοι ήταν δυνατοί», είπε μιλώντας στο «Open».

Ο κ. Κάννης μίλησε για τέσσερις εστίες πυρκαγιών, που ξέσπασαν σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου μεταξύ τους. «Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ήταν προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ύφεση, έχουν κοπάσει οι άνεμοι, θέλουμε να ελπίζουμε ότι τελείωσε το κακό, που άφησε πίσω του έναν νεκρό», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι αιτίες του θανάτου του θύματος δεν έχουν διευκρινιστεί.

Καλύτερη η εικόνα στη φωτιά στο Αλποχώρι

Καλύτερη εικόνα εμφανίζει η φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Αλποχωρίου όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές εστίες. Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με ένα πεζοπόρο τμήμα και 19 οχήματα.

Η νύχτα που έρχεται θα είναι δύσκολη…Στην Ηλεία ξυπνάνε μνήμες, στην Αχαΐα καίγεται ένας μεγάλος πνεύμονας δάσους…

Posted by Εποχικοί Πυροσβέστες on Friday, June 21, 2024

Όπως είπε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, «πολύ βελτιωμένη είναι η εικόνα αυτή την ώρα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα με ανέμους, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χλμ την ώρα κι επεκτάθηκαν σε οικισμούς σε: Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας».

Σε αυτές τις πυρκαγιές, όπως σημείωσε, οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι εθελοντές έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτες εστίες.

Συνολικά, όπως ανέφερε, έχουν αποσταλεί από το 112 26 μηνύματα, εκ των οποίων τα 13 για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας.

Με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., όπως είπε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

🔥 Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στο Δήμο ΕρυμάνθουΣτην Αχαΐα, με το μέτωπο να έχει ξεπεράσει τα 8 χιλιόμετρα, επιχειρούν 105…

Posted by Εποχικοί Πυροσβέστες on Friday, June 21, 2024

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή Μαστραντώνη, ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι επεκτάθηκε στην Π.Ε Ηλείας. «Έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και όλες οι δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να την περιορίσουν. Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα. Περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως θα επιχειρούν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», υπογράμμισε.

Μπαράζ εκκενώσεων σε Αχαΐα και Ηλεία

Δεκάδες περιοχές εκκενώθηκαν στην Ηλεία λόγω της φωτιάς που μαίνεται από το απόγευμα. Ειδικότερα, οι κάτοικοι στις περιοχές Χανάκια, Μυρτιά, Σκουροχώρι, Αλποχώρι, Σκαφιδιά και Άγιος Ηλίας, Βάλμη, Μασουραίικα, Πετραίικα, Απιδούλα και Μαζαράκι, Σιμόπουλο, Πρόδρομος, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί, Λαγανάς, Αντωνέικα και Λάτα κλήθηκαν να απομακρυνθούν.

Έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού στο Σιμόπουλο – Στο νοσοκομείο του Πύργου πυροσβέστης

Στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης που μετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πυροσβέστης εκτέθηκε στις φλόγες και οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Δέχθηκε από τους γιατρούς τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε χωρίς να χρήζει νοσηλείας.

Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας είναι σε πλήρη ετοιμότητα έπειτα από σχετική απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού στο Σιμόπουλο Ηλείας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλου και του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Νίκου Ρουμελιώτη.

Κάηκαν σπίτια στο Κρανίδι

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στις 16:00 το μεσημέρι και στο Κρανίδι, όπου κάηκαν σπίτια.

Στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι ενώ μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της περιοχής Πετροθάλασσα Αργολίδας.

🔥Στα πρώτα σπίτια η φωτιά και στο Κρανίδι.Μήνυμα μέσω του 1️⃣1️⃣2️⃣ εστάλη νωρίτερα στους κατοίκους ώστε να απομακρυνθούν από το ανατολικό Κρανίδι Αργολίδας και να κατευθυνθούν προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.❗️❗️ UPDATE: Βλάβη στο 112: Δεν μπορεί να σταλεί μήνυμα εκκένωσης για την φωτιά στο Κρανίδι. Ακολουθήστε τις οδηγίες των επίγειων δυνάμεων.

Posted by Εποχικοί Πυροσβέστες on Friday, June 21, 2024

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο

Επιπλέον, σημείωσε ότι σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα αλλά και την Πελοπόννησο.

Τέλος, υπογράμμισε ότι σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται και γι’ αύριο.

«Τονίζουμε ότι η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι οδηγίες των αρμόδιων αρχών», κατέληξε.