Ακόμα ένα μέτωπο ήρθε να προστεθεί στα τέσσερα υπάρχοντα που είναι σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτή την ώρα, πυρκαγιά καίει κοντά στη Λιβαδειά. Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή του όρους Ακόντιο.

Ήδη επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 4ης ΕΜΟΔΕ, 18 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα. Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα από τους ΟΤΑ και την Περιφέρεια Στερεάς.

Στην περιοχή Μελισσουργός, στον Δήμο Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να παλεύουν με τις φλόγες.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, στο σημείο επιχειρούν 37 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 2ης ΕΜΟΔΕ, με 15 οχήματα, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης έχουν μπει και εναέρια μέσα, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Για την ακρίβεια, σε τρεις περιοχές της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε εξέλιξη ισάριθμες φωτιές, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν τόσο με χερσαία όσο και εναέρια μέσα, ενώ το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.

Άλλη μία πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε χαμηλή βλάστηση στον Λαγκαδά, όπου στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 20 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και συνδράμουν υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, κινητοποιήθηκαν πέντε πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Η τρίτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ξερά χόρτα στην περιοχή των Βασιλικών, όπου έχουν σπεύσει 14 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Εκτός από τη Λιβαδειά και τις τρεις περιοχές στη Θεσσαλονίκη, φωτιά έχει ξεσπάσει και στην περιοχή Καινούργιο Αγρινίου.

Στο σημείο επιχειρούν 27 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 6ης ΕΜΟΔΕ και 10 οχήματα, ενώ δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Ενεργό μέτωπο φωτιάς υπάρχει και στον Άγιο Θωμά της Λάρισας

Πλέον, το μέτωπο στη Λάρισα είναι σε ύφεση, ύστερα από μια δίωρη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες, παραμένοντας ωστόσο σε εγρήγορση, ελέγχοντας για πιθανές αναζωπυρώσεις.

Αν και το μέτωπο αυτό ήταν το δυσκολότερο από τα υπόλοιπα, στη μάχη με τις φλόγες, αρωγός στάθηκε και ο ποταμός Πηνειός, με τα εναέρια μέσα να χρησιμοποιούν το ποτάμι για τονανεφοδιασμό τους.

Δείτε εικόνες και βίντεο

Στο σημείο έχουν μεταβεί ο δήμαρχος Λαρισαίων, Θανάσης Μαμάκος, και η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας, Μαρία Γαλλιού. Επίσης, επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και 1 Ε/Π.

Ο Θανάσης Μαμάκος, Δήμαρχος Λαρισαίων, είπε ότι είναι δύσκολη η κατάσταση στο μέτωπο του Αγίου Θωμά, ενώ ζήτησε από τον κόσμο να είναι προσεκτικός.

«Όλοι μαζί συνεργαστήκαμε και βρισκόμαστε εδώ για κάποιο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. Ελπίζω να πάνε όλα καλά, γιατί υπάρχει και μία δεύτερη εστία και είναι μια δύσκολη κατάσταση. Προσοχή από τον κόσμο, καθώς ήρθε και προληπτική εκκένωση για την περιοχή του Αγίου Θωμά και το Λιβαδάκι», ήταν τα λόγια του.

Δείτε το βίντεο:

Στο Κιλκίς , και συγκεκριμένα στο Χέρσο, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο πριν τις 6.30 το απόγευμα η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο παραμένουν επίγειες δυνάμεις (34 πυροσβέστες με 16 οχήματα), για την αποτροπή αναζωπυρώσεων, ενώ σταμάτησαν να επιχειρούν τα δύο αεροσκάφη.

Στους κατοίκους της περιοχής εστάλη μήνυμα από το 112 για να είναι σε ετοιμότητα και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Κυριακίδης, τα λεωφορεία του δήμου βρισκόταν στο σημείο, αλλά δεν κρίθηκε απαραίτητο να εκκενωθεί ο οικισμός.

Η αστυνομία απομάκρυνε τους κατοίκους των σπιτιών κοντά στο ρέμα τα οποία και πλησίασε η φωτιά. Ο δήμαρχος Κιλκίς τόνισε ότι στο σημείο εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης 6 μποφόρ.

Στο Ελευθεροχώρι Πέλλας υπάρχει ακόμα μία εστία φωτιάς.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 2ης ΕΜΟΔΕ, 10 οχήματα και 2 ελικόπτερα.

Αναλυτικά που επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Από το μεσημέρι οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας δίνουν σκληρές μάχες για να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα. Εννέα (9) από αυτές ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες, ωστόσο ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα κατάφεραν άμεσα και έγκαιρα να τις περιορίσουν, προτού απειλήσουν κατοικημένες περιοχές και δασικές εκτάσεις.
Πιο συγκεκριμένα:

  1. Χέρσο Κιλκίς: εκδόθηκε 112 απομάκρυνσης και επιχείρησαν και 2 αεροσκάφη
  2. Ελευθεροχώρι Πέλλας: εκδόθηκε 112 και επιχείρησαν 5 αεροσκάφη
  3. Άγιος Θωμάς Λάρισας: εκδόθηκε 112 και επιχείρησε 1 ελικόπτερο
  4. Λαγκαδάς Θεσσαλονίκης: Επιχείρησαν 3 αεροσκάφη
  5. Ακόντιο Λειβαδιάς: Επιχείρησαν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα
  6. Καινούργιο Αγρινίου: Επιχείρησαν 2 ελικόπτερα
  7. Οινόφυτα (Τανάγρα): 1 αεροσκάφος
  8. Τσελεπάκος Τρίπολης: 1 ελικόπτερο

Αυτή την ώρα, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα (15 οχήματα με 37 πυροσβέστες, μια ομάδα δασοκομάντος, ένα ελικόπτερο και 9 αεροσκάφη που τον συντονισμό τους πραγματοποιεί το Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ), για πυρκαγιά που ξεκίνησε στο Μελισσουργό Θεσσαλονίκης και εξελίχθηκε στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.