Τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη κρούει ο παθολόγος και κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας εξηγώντας ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.

Μιλώντας στο ΕΡΤNews και στην εκπομπή «ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ» ο Αναστάσιος Σπαντιδέας τόνισε ό,τι τα μέτρα τα οποία επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο μας προστατεύουν από τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο καύσωνας έστω και ολίγων ημερών στην υγεία μας.

Καύσωνας

«Να περιορίσουμε τις άσκοπες εξόδους»

«Τα πρώτα μέτρα που πρέπει να λάβουμε είναι αρχικά να περιορίσουμε τις άσκοπες εξόδους μας. Δεν πρέπει να βγαίνουμε τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας και ιδιαίτερα χωρίς καπέλο, χωρίς γυαλιά και να μην παρατείνουμε την παραμονή μας στον εξωτερικό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεύτερον, θα πρέπει να περιορίσουμε όσο το δυνατόν σε σημαντικό βαθμό τη λήψη βαριών τροφών και την αποφυγή της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, διότι η αλκοόλη αυξάνει από μόνη της θερμοκρασία του σώματος.

Θα πρέπει να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα, κατά κύριο λόγο κρύα γεύματα, όχι ζεστά και να πίνουμε δροσερά, δροσιστικά υγρά, κυρίως νερό. Θα πρέπει να ντυνόμαστε πολύ ελαφριά, χωρίς μανίκια και αν πρόκειται να βγούμε έξω να φοράμε και κάποιο αντηλιακό», ανέφερε.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο

«Τα άτομα που παίρνουν φάρμακα θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης των δοσολογικών σχημάτων» τόνισε ο παθολόγος – κλινικός φαρμακολόγος.

«Ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είναι τα άτομα τα οποία πάσχουν από καρδιοπάθειες και παίρνουν αντιυπερτασικά φάρμακα. Άτομα τα οποία πάσχουν από κατάθλιψη και παίρνουν αντικαταθλιπτικά ή άλλα αγχολυτικά φάρμακα, όπως και άτομα τα οποία πάσχουν από διάφορες ενδοκρινοπάθειες, όπως είναι ο υπερθυρεοειδισμός και παίρνουν φάρμακα για το θυρεοειδή τους» συμπλήρωσε.

Τέλος ο Αναστάσιος Σπαντιδέας σημείωσε: «Θα πρέπει να παραμένουμε σε κλιματιζόμενους καλώς αεριζόμενους χώρους. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα κλιματισμού τότε ένας ανεμιστήρας είναι αρκετός. Επίσης αν δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε κλιματισμού ούτε ανεμιστήρα τότε ένα βρεγμένο πανί, μια πετσέτα βρεγμένη στο πρόσωπο μας αλλά και στο σώμα μας είναι αρκετό και να κάνουμε κρύα δροσιστικά ντους».