Οι κάλπες για τις ευρωεκλογές 2024 άνοιξαν στις 07:00 το πρωί της Κυριακής 9 Ιουνίου. Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 19:00 το βράδυ και οι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν τους 21 υποψήφιους από 31 κόμματα που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έως το 2029.

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών σύμφωνα με την ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θεόδωρου Λιβάνιου. Ανέφερε ότι η διαδικασία συλλογής της επιστολικής ψήφου ολοκληρώθηκε και συνολικά 178.588 εκλογείς την επέλεξαν, από τους οποίους 136.451 ήταν κάτοικοι του εσωτερικού και 42.137 κάτοικοι του εξωτερικού.

Οι εκλογείς, οι οποίοι δεν απέστειλαν φάκελο ή δεν παραλήφθηκε εμπρόθεσμα, ενημερώθηκαν χθες το βράδυ ότι θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 11 το πρωί στο εκλογικό τμήμα, όπου ψηφίζουν.

Ο κ. Λιβάνιος είπε ακόμα ότι συνολικά 18.380 εκλογικά τμήματα έχουν στηθεί ανά την επικράτεια και περιμένουν τους ψηφοφόρους, μέχρι τις 7 το απόγευμα που κλείνουν οι κάλπες.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι στις 12:45, στις 14:45 και στις 17:45 θα υπάρξουν ενημερώσεις με τα μέχρι τότε ποσοστά συμμετοχής. Τέλος, σημείωσε ότι γύρω στις 21:00 θα υπάρξει η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και του αριθμού εδρών ανά κόμμα.

Εντωμεταξύ, δεν έλειψαν από νωρίς οι ξεχωριστές εικόνες από τα εκλογικά κέντρα. Άλλοι πήγαν να ψηφίσουν με τους τετράποδους φίλους τους, ένας με το ποδήλατο και το κράνος του, ενώ στη Θεσσαλονίκη μια νύφη πήγε με το νυφικό της να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα.

Όπως είπε η νύφη στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Λία Χριστάρα, αποφάσισε πρώτα να έρθει στην κάλπη και στη συνέχεια με την ησυχία της να κάνει, μαζί με τον σύζυγό της, τη φωτογράφιση του γάμου στη Χαλκιδική, με την παρέα αγαπημένων φίλων, συνοδεία ούζου και θαλασσινών.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θέλει το ζευγάρι να δει στο Ευρωκοινοβούλιο, η νύφη είπε ότι υπήρξε συμφωνία, ενώ, όπως τόνισε, «πρέπει να ψηφίζουμε όλοι, ο καθένας πρέπει να ψηφίζει για τον εαυτό του, δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν να αποφασίζει για εμάς».

Δείτε φωτογραφίες από εκλογικό κέντρο στην Κηφισιά:

Πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα ενημερώνουν το υπουργείο Εσωτερικών για τον αριθμό των ψηφισάντων περίπου στις 11:30, στις 14:30 και στις 17:30 και στη συνέχεια το υπουργείο θα δίνει στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία ομαδοποιημένα ανά περιφέρεια.

Η καταμέτρηση και η διαλογή των ψήφων, συμπεριλαμβανομένων των επιστολικών, θα γίνει ως συνήθως αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα με τη δύναμη των κομμάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Singular Logic γύρω στις 21:00 και της σταυροδοσίας περίπου στις 23:00.

Σήμερα αργά το βράδυ και μέχρι το πρωί της Δευτέρας, αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί οι έδρες που θα έχει κερδίσει κάθε εθνικό κόμμα, και θα απομένει η επικύρωση των αποτελεσμάτων, η καταμέτρηση των σταυρών και η ανακοίνωση των ονομάτων όσων εκλέχθηκαν, βάσει του εκλογικού συστήματος που εφαρμόζει κάθε κράτος-μέλος.

Αμέσως μετά, τα ονόματα όσων έχουν εκλεγεί θα πρέπει να κοινοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη συνεδρίαση της πρώτης ολομέλειας, κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συγκροτηθεί σε Σώμα, προκειμένου να εκλεγεί ο/η πρόεδρος και οι 14 αντιπρόεδροι. Η συνεδρίαση της ολομέλειας έχει οριστεί για τις 16-19 Ιουλίου, στο Στρασβούργο.

Πού ψηφίζουμε

Οι ψηφοφόροι για να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν μπορούν να επισκεφτούν την ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», ώστε να εντοπίσουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ανήκουν.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς δίπλα από τους υποψηφίους της προτίμησής τους.

Σε περίπτωση που τεθούν περισσότεροι από τέσσερις σταυροί, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.