Ριζική ανατροπή επιφέρει στο συνεταιριστικό κίνημα (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) νομοσχέδιο που ενέκρινε το υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδη.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που δόθηκε για διαβούλευση δημιουργούνται τρεις νέες μορφές συνεταιριστικής δράσης. Οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις (ΑΣΟ), οι αγροτικές εταιρικές συμπράξεις (ΑΕΣ) με τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρίας ΑΕ-ΕΠΕ και οι ομάδες παραγωγών (ΟΠ) σύμφωνα με το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο .
Στη νέα διάρθρωση όλοι οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων θεωρούνται πρωτοβάθμια συμπεριλαμβανομένων και των ενώσεων.
Οι τρεις παραπάνω κατηγορίες συνεταιριστικών οργανώσεων καταχωρούνται στο εθνικό Μητρώο συλλογικών αγροτικών οργανώσεων, το οποίο δημιουργείται στο υπουργείο θα καταχωρηθούν σε δύο κατηγορίες. Τους ενεργούς συνεταιρισμούς και τους μη ενεργούς. Οι μη ενεργοί συνεταιρισμοί (όσοι δεν έχουν τζίρο) σε δύο εταιρικές χρήσεις θα διαγράφονται από το μητρώο και θα οδηγούνται σε εκκαθάριση.
Αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει στη συγχώνευση των οργανώσεων. Παράλληλα, ιδρύεται εποπτική Αρχή η οποία θα αξιολογεί, εποπτεύει και ελέγχει τους συνεταιρισμούς σε ετήσια βάση.
Εκτός από τις οργανώσεις αναμορφώνονται οι διεπαγγελματικές οργανώσεις και συστήνονται εταιρίες μη κερδοσκοπικές για την προώθηση των προϊόντων που θα μετέχουν στο «καλάθι προϊόντων περιφέρειας», με την επωνυμία Διατροφική Σύμπραξη.
Προωθείται τέλος, η συμβολαιακή γεωργία. Το συμβόλαιο θα έχει τη νομική μορφή γραπτής σύμβασης και θα περιλαμβάνει το είδος, τον όγκο των προϊόντων την τιμή, τους χρόνους και τα σημεία παράδοσης τον τρόπο και τον χρόνο πληρωμής το παραγωγού κ.λπ.
Αλλάζει και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Την διοίκηση της θα εκλέγουν οι οργανώσεις που μετέχουν στο μητρώο με καθολική ψηφοφορία των παραγωγών κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια.