Την ανησυχία του για τη Δήλο εξέφρασε το πρωί της Δευτέρας 20/5 ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ένα κομμάτι του νησιού θα βυθιστεί ύστερα από 50 χρόνια».

Επισημαίνοντας πως τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσουμε περισσότερη ξηρασία στα νησιά του Αιγαίου αλλά και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Κωνσταντίνος Συνολάκης είπε: «Η Δήλος κινδυνεύει να χαθεί».

«Το κάτω μέρος του νησιού είναι σχεδόν στην επιφάνεια της θάλασσας και με μία μικρή άνοδο της στάθμης μέσα στα επόμενα 50 χρόνια ένα κομμάτι του νησιού θα είναι κάτω από το νερό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Τα επόμενα χρόνια θα βλέπουμε μπροστά μας ακραίες θερμοκρασίες, που θα γίνονται πιο ακραίες. Φοβόμαστε ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο που αποσταθεροποιείται το κλίμα», είπε στην εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία λύση για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος, καθώς και ο περιορισμός της υπερκατανάλωσης και της σπατάλης στα τρόφιμα.

«Υπάρχουν εκτιμήσεις πως σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης θα υπάρξει ερημοποίηση»

Όπως δήλωσε ο ίδιος, υπάρχουν εκτιμήσεις πως σε μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης θα υπάρξει ερημοποίηση, ενώ τόνισε πως μεγάλος είναι ο φόβος για εκδήλωση mega πυρκαγιών που καίνε πάνω από 40.000 στρέμματα.

«Πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε στο σημείο που θα προσπαθούμε να σβήσουμε τις φωτιές, όμως αυτές θα σβήσουν όποτε θέλουν», επεσήμανε.