Τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και ο οδικός χάρτης Στήριξης της Εργασίας, ήταν τα βασικά θέματα της σημερινής συνάντησης της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Κατσέλη, με τους εκπροσώπους των Κοινωνικών Εταίρων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εργασίας.
Κατά τη σημερινή συνάντηση που ήταν η πρώτη μιας σειράς μηνιαίων συναντήσεων που θα ακολουθήσουν, συζητήθηκαν ακόμη θέματα παρεμβάσεων στους τομείς της Κοινωνικής Οικονομίας της Κοινωφελούς Εργασίας και της ένταξης των θεμάτων Υγιεινής της Εργασίας στο νέο Εθνικό Ρυθμιστικό Σχέδιο, ενώ συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της εκπροσώπησης των Κοινωνικών Εταίρων στις διαδικασίες διαλόγου με το Υπουργείο Εργασίας.
«Η διατήρηση θέσεων εργασίας, σ’ αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο, η ένταξη όσο περισσότερων ανέργων στην αγορά εργασίας και η κοινωνική προστασία αποτελούν πρωταρχικούς στόχους των πολιτικών αυτού του υπουργείου» τόνισε μετά τη συνάντηση η υπουργός Εργασίας και προανήγγειλε ότι εντός των επομένων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, και ως το τέλος του μηνός το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία.
Η κ. Κατσέλη είπε επίσης ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προκηρυχθούν τα Τοπικά Ολοκληρωμένα προγράμματα που θα αφορούν εργαζόμενους και ανέργους σε όλη την Ελλάδα και τα οποία προβλέπεται να σχεδιαστούν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ώστε να στοχεύουν σε συγκεκριμένες ανάγκες της τοπικής οικονομίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτυχθούν και οι πολιτικές της κοινωφελούς εργασίας που θα εφαρμοσθούν μέσω ενδιαμέσων φορέων όπως οι Δήμοι και Μ.Κ.Ο.
Η υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο μπορεί να διαθέσει για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών μέσω του ΟΠΑΔ περί τα 100 εκατ. ευρώ και ελπίζει ότι σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία και φορείς θα συγκεντρωθεί ένας «κουμπαράς» 300 εκατ. ευρώ
Η κ. Κατσέλη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Οδικό Χάρτη Στήριξης της Εργασίας μέσω των επιχειρήσεων. Μέσω του Οδικού Χάρτη θα επιδιωχθεί η στήριξη των επιχειρήσεων με την παροχή εξειδικευμένων κατά περιοχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επεξεργασθούν και να εφαρμόσουν εναλλακτικές στρατηγικές αντιμετώπισης της κρίσης χωρίς να καταφύγουν στη μείωση προσωπικού. Για τις επιχειρήσεις αυτές προβλέπονται και παροχές στήριξης της απασχόλησης.
Στη συνέχεια η Υπουργός Εργασίας είπε, ότι ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους τις προτάσεις τους πάνω σε αυτά τα βασικά νομοθετήματα, και τον Οδικό Χάρτη Στήριξης της Εργασίας, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει στη συνεργασία, των Κοινωνικών Εταίρων και στην αναβάθμιση της εκπροσώπησής τους σε όλους του φορείς του Υπουργείου.
Στη συνάντηση συζητήθηκε ,επίσης η αναβάθμιση του ΕΛΥΝΙΑΕ και η ένταξη της Υγιεινής της Εργασίας στο Εθνικό Ρυθμιστικό Σχέδιο.
Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισαν τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιώργος Παναγόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, για το οποίο είπε ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα της Συνομοσπονδίας Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα τέτοιων συναντήσεων την ανάγκη για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Στη σημασία της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής κ. Γιάννης Ρέτσος και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τα μεγάλα Ταμεία κύριας Ασφάλισης ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ τις οποίες πρόκειται να παρουσιάσει στις 25 Ιανουαρίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.