Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 16η δράση της Axion Hellas στη Σίφνο, τη Σχοινούσα, την Αστυπάλαια, την Αμοργό και την Κίμωλο, η οποία διεξήχθη από τις 12-21 Απριλίου 2024. Η ομάδα των εθελοντών της Axion Hellas ταξίδεψε με πλωτά μέσα 400 μίλια, προκειμένου να προσφέρει πολύτιμες, υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα στους κατοίκους αυτών των απομακρυσμένων νησιών στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Συνολικά, η ιατρική ομάδα της Axion Hellas, αποτελούμενη από γιατρούς και νοσηλευτές 18 διαφορετικών ειδικοτήτων, εξέτασε 1,342 κατοίκους στα 5 νησιά, διενεργώντας 3,965 εξετάσεις. Οι κάτοικοι των νησιών αυτών, κάθε ηλικίας, είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν από διακεκριμένους γιατρούς σε ιατρεία που στήθηκαν των παρακάτω ειδικοτήτων : 1.Παιδιατρικό 2. Παιδοενδοκρινολογικό -Διατροφολόγος-Ιατρείο Ελέγχου βάρους 3. Παιδοκαρδιολογικό 4. Γυναικολογικό: τεστ Pap, υπερηχογράφημα 5. Πνευμονολογικό-σπιρομέτρηση 6. Παθολογικό 7. Καρδιολογικό /triplex καρδιάς/ΗΚΓ 8. Ενδοκρινολογικό-υπερηχογράφημα θυρεοειδούς 9. Γενικής Χειρουργικής 10. Χειρουργικής μαστού- υπερηχογράφημα μαστού 11. Υπερήχων συμπαγών οργάνων-αγγείων 12. Οφθαλμολογικό 13. Παιδογαστρεντερολογικό 14. Δερματολογικό 15. Ορθοπεδικό 16. Ουρολογικό 17. ΩΡΛ 18. Ακοολόγος (Δυνατότητα μέτρησης ακουστικών) και 19. Οδοντιατρικό.

Παράλληλα, όσοι κάτοικοι δεν είχαν τη δυνατότητα, λόγω προβλημάτων υγείας να επισκεφθούν τα ιατρεία, ομάδα εξειδικευμένων ιατρών πραγματοποίησε κατ’ οίκον ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις ασθενών.

Σε αυτή τη δράση, για πρώτη φορά λειτούργησε κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα με πλήρη εξοπλισμό, η οποία παραχωρήθηκε στην Axion Hellas από τον Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Παλλήκαρη, ιδρυτή του Πανεπιστημίου των Ορέων (Μη κερδοσκοπικός οργανισμός μέλος του ΟΗΕ με πλούσιες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ιατρικές δράσεις). Επιπρόσθετα, με την βοήθεια της εταιρείας System Vision και του κ. Θεόδωρου Αλεξόπουλου προχωρήσαμε σε περαιτέρω αναβάθμιση της μονάδας με τελευταίας γενιάς απεικονιστικό σύστημα OCT και σύγχρονο φακόμετρο.

Πέρα από τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της 16ης δράσης της Axion Hellas, πραγματοποιήθηκαν, επίσης, πολλές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για τους μικρούς και μεγάλους κατοίκους αυτών των νησιωτικών περιοχών.

Συγκεκριμένα, συνοδοιπόροι στο ταξίδι μας και αρωγοί των Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών δράσεων ήταν πολλοί φορείς και ομάδες, όπως το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία με το πρόγραμμα «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο», τα ιδρύματα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και Robert F. Kennedy Human Rights με το πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», η Safe Water Sports με το πρόγραμμα «Ocean Lab», το Νηπιαγωγείο Ι.Μ. Καρράς του Κολλεγίου Αθηνών με το πρόγραμμα « Βιβλία στην άγονη Γραμμη», το πρόγραμμα πρώτων βοηθειών με τίτλο «Γίνε και Εσύ Ήρωας», η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών με το πρόγραμμα «Σέβομαι τη διαφορετικότητα, αγαπώ τον αθλητισμό» καθώς και η HOPEgenesis, η οποία ενημέρωσε τους κατοίκους σχετικά με την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας. 

Μαζί μας ήταν επίσης, το μικρό ωκεανογραφικό Xplore Blue, με το οποίο οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ερευνήσουν τον βυθό ενός κοντινού κόλπου, ο εξερευνητής του National Geographic Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, το Ωδείο Αθηνών με μια εξαιρετική συναυλία που δόθηκε από ανερχόμενους μουσικούς του, η διάσημη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία μαζί με τις γυναίκες του κάθε νησιού, ετοίμασε παραδοσιακά εδέσματα, και οι καταξιωμένοι παίκτες του μπάσκετ Γιάννης Μπουρούσης και Παναγιώτης Βασιλόπουλος. Τέλος το ταξίδι μας ακολούθησαν ο αγαπημένος κωμικός Λάμπρος Φισφής και η παιδική παράσταση «Η Βασίλισσα των Πάντων», η οποία παρουσιάζεται εδώ και 3 χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στις 19 εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Σίφνο, τη Σχοινούσα, την Αστυπάλαια, την Αμοργό και την Κίμωλο οι συμμετοχές μικρών και μεγάλων έφτασαν συνολικά τις 2,524. Συγκεκριμένα συμμετείχαν 238 ενήλικες και 518 παιδιά.

Η 16η δράση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια όλων των δωρητών και υποστηρικτών της Axion Hellas όπως ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών, η Galiotos Ear Care, που προσέφερε ακουστικά βαρηκοΐας στους κατοίκους που χρειαζόντουσαν, οι εταιρείες GE, Παπαποστόλου και Παπούδη, Toyota, Latsco Shipping Limited, Alpha Omega Management και τα ξενοδοχεία Sifnos Roots & Aria Hotels.

Η Axion Hellas από́ το 2017 μέχρι σήμερα έχει υλοποιήσει 16 αποστολές σε δεκάδες απομακρυσμένες περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, παρέχοντας δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και πολιτιστικές δράσεις στους μικρούς και μεγάλους κατοίκους των ακριτικών ή δυσπρόσιτων περιοχών.

Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στα παρακάτω κανάλια επικοινωνίας της Axion Hellas, προκειμένου να ενημερώνεστε για το έργο των εθελοντών:

linkedin

youtube

facebook

instagram