Θέμα ημερών είναι πλέον η αντικατάσταση της φρεγάτας «Ύδρα» από τη φρεγάτα «Ψαρά» στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες» που έχει ως στόχο την ασφαλή διέλευση εμπορικών πλοίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς είναι συχνή η επίθεση των ανταρτών Χούθι στην περιοχή της Υεμένης. Η αλλαγή πλοίου εκ μέρους του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν ή αμέσως μετά το Πάσχα που φέτος πέφτει στις 5 Μαΐου.
Όποια ημέρα κι αν επιλεγεί, στη φρεγάτα «Ψαρά» φορτώνεται ήδη ο απαιτούμενος εξοπλισμός, ενώ το πλήρωμα πραγματοποιεί τις απαιτούμενες ασκήσεις προκειμένου να είναι ετοιμοπόλεμο για παν ενδεχόμενο.
Πηγές του Newsbeast στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αναφέρουν πως η Φ/Γ «Ψαρά» (F-454) φορτώνεται με συστήματα αντι-drones, ανάλογα με αυτά που έχει αυτή τη στιγμή η Φ/Γ «Ύδρα» (F-452) και χρησιμοποιήθηκαν επιτυχώς στα μέσα Μαρτίου όταν διαπιστώθηκε ότι δύο μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV’s) έρχονταν κατά πάνω της. Θα έχει επίσης τον ίδιο οπλισμό, ήτοι 16 πυραύλους ESSM για τις εισερχόμενες απειλές, δύο συστήματα Phalanx, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών (σ.σ. αυτά χρησιμοποίησε η Φ/Γ «Ύδρα» κατά των μη επανδρωμένων αεροχημάτων) και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon. Επάνω στη φρεγάτα θα υπάρχει επίσης ελικόπτερο αλλά και μια ειδικά εκπαιδευμένη για την περίσταση ομάδα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ). Όσον αφορά τα λιμάνια ανεφοδιασμού, αυτά θα συνεχίσουν να είναι του Τζιμπουτί, που αποτελεί και την πρωτεύουσα του ομώνυμου παράλιου κράτους της ανατολικής Αφρικής καθώς επίσης και του Σαλαλάχ στο Ομάν.
Η «ακτινογραφία» της φρεγάτας «Ψαρά»
Η Φ/Γ «Ψαρά» είναι τύπου ΜΕΚΟ 200, Γερμανικής σχεδίασης και κατασκευάστηκε από τα Ελληνικά Ναυπηγεία. Παρελήφθη από το Πολεμικό Ναυτικό τον Απρίλιο του 1998 και είναι του ίδιου τύπου με τις Φ/Γ ΥΔΡΑ, Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ και την Φ/Γ ΣΑΛΑΜΙΣ. Σύμφωνα με την απόφαση του ΑΝΣ Νο 24/29-03-1990, πήρε το όνομά της από το ομώνυμο ελληνικό νησί, για την τιμή και τον ηρωισμό των κατοίκων του στις ναυτικές μάχες στη διάρκεια των ναυτικών μαχών για την απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Είναι το πέμπτο πλοίο του Π.Ν. που φέρει το όνομα αυτό. Το πρώτο ήταν μία κορβέτα, εκτοπίσματος 494 τόνων, που εντάχθηκε στη δύναμη του Στόλου κατά την πρώτη επίσημη σύστασή του το 1830 και παρέμεινε με το όνομα αυτό μέχρι το Δεκέμβριο του 1833, οπότε και μετονομάσθηκε σε «Πρίγκηψ Μαξιμιλιανός».