Ξεκίνησαν οι πρώτες πορείες αγροτών από την Ομόνοια με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα αγρότες από τα μπλόκα Καρδίτσας, Αγιάς, Φθιώτιδας, της Εύβοιας, της Αταλάντης και της Μεσσηνίας κατευθύνονται προς το Σύνταγμα μέσω της Πανεπιστημίου.

Στις 18:30 αναμένεται να ξεκινήσει το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο από την Ομόνοια.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ομονοίας.

Συνολικά 137 τρακτέρ έχουν φτάσει στην Αθήνα σήμερα. Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ, στις 17:15 το απόγευμα της Τρίτης, στο Σύνταγμα είναι συγκεντρωμένα 700-800 άτομα, ενώ άλλα 1.00 κατευθύνονται εκεί από την Ομόνοια.

Εκτός από τα 137 τρακτέρ, παρατεταγμένα είναι και περίπου 30 αγροτικά οχήματα ενώ στο ΟΑΚΑ έχουν σταθμεύσει πάνω από 40 λεωφορεία και οι αγρότες που ήρθαν με αυτά θα πάνε επίσης στο Σύνταγμα.

Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη, που έφτασε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα.

Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα.

Το κονβόι των τρακτέρ, λίγο μετά τις 9:00 το πρωί αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας, με προορισμό το Σύνταγμα και λίγο πριν τις 12:00 έφθασε στα διόδια των Αφιδνών όπου έγιναν οι τελευταίες συνεννοήσεις με την αστυνομία για την πορεία τους μέσα στην πρωτεύουσα. Λίγο μετά τις 13:00 στα διόδια ενώθηκαν μαζί τους και τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από την περιοχή της Εύβοιας και όλοι μαζί ξεκίνησαν την πορεία προς το κέντρο της Αθήνας.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τα πρώτα τρακτέρ που έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας…

Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αναμένεται να διανυκτερεύσουν απόψε στην Πανεπιστημίου.

Τα τρακτέρ από Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα διανυκτέρευσαν στο Κάστρο Βοιωτίας, ενώ παράλληλα φθάνουν λεωφορεία με αγρότες από άλλες περιοχές.

Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που έρχονται στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τις Αφίδνες…

«Η κάθοδός μας είναι ειρηνική. Ερχόμαστε να διαδηλώσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Είναι πλέον θέμα βιοποριστικό, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε την καλλιέργειά μας. Καλό είναι η κυβέρνηση για πολλοστή φορά την παρακαλούμε να σκύψει στα αιτήματά μας να τα δει», δήλωσε στην ΕΡΤ και στην Ελένη Μπουγά ο Κυριάκος Κυριαζής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κάστρου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με συνοδεία περιπολικών της ελληνικής αστυνομίας γίνεται η κάθοδος των τρακτέρ από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου συγκεντρώνονται πριν από τη μετάβαση στην Αθήνα.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου δήλωσε λίγο πριν από την άφιξη των αγροτών στην Αθήνα:

«Λόγω της κίνησης των αγροτών προς το κέντρο της Αθήνας, σας ενημερώνουμε ότι μέσα στην επόμενη ώρα η Τροχαία συμπληρωματικά θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια τόσο η μετακίνηση των αγροτών όσο και η κίνηση των υπόλοιπων πολιτών στην περιοχή.

Ειδικότερα, θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μετά τη Λεωφόρο Αθηνών και στον οδικό άξονα που περιλαμβάνει τις οδούς Δεληγιώργη, Πειραιώς, Σταδίου, Φιλελλήνων και Ξενοφώντος.

Υπενθυμίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου.

Παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους ανωτέρω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων».

Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας, έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φτάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν το κέντρο

Ο προϊστάμενος Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.), Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου, έκανε την εξής δήλωση με αφορμή το αγροτικό συλλαλητήριο:

«Λόγω των τροχονομικών μέτρων που λαμβάνουμε σήμερα, με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους κεντρικούς οδικούς άξονες και συγκεκριμένα περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Συντάγματος, ιδίως μετά τη μία το μεσημέρι έως και την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Όπως σας έχουμε ήδη ανακοινώσει η κίνηση των αγροτών θα πραγματοποιηθεί μέσω της Λεωφόρου Κηφισού ώστε να εισέλθουν με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στη Λεωφόρο Αθηνών με προορισμό το Σύνταγμα.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν κατά περίπτωση διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της κίνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πολίτες σε περίπτωση ύπαρξης εξαιρετικού λόγου μετακίνησης μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης για τη λήψη οδηγιών».