Τον φάκελο για τα Ίμια, τη νύχτα που σημάδεψε την σύγχρονη ελληνική ιστορία, άνοιξε η εκπομπή Action Story. Ήταν 31 Ιανουαρίου 1996 όταν τα τουρκικά στρατεύματα αποβιβάζονται στα δυτικά Ίμια. Ο έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ζήτησε να επιβεβαιωθεί η πληροφορία και λίγα λεπτά αργότερα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού ίπταται των βραχονησίδων για να επιβλέψει την περιοχή και εάν τυχόν υπάρχουν Τούρκοι καταδρομείς.
Η επαλήθευση της πληροφορίες δεν άργησε να έλθει. Κατά την επιστροφή στην φρεγάτα «Ναυαρίνο» το ελικόπτερο κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή με τα τρία μέλη του πληρώματος να χάνουν τη ζωή τους. Την ίδια μέρα τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια.
Όσον αφορά στην απόφαση να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ στη Βουλή και όχι στο Πεντάγωνο, ο κ. Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αναφέρει «αντί να μεταφερθεί ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Άμυνας μαζί με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων στο στρατηγείο όπου υπήρχαν οι υποδομές, η τεχνογνωσία αλλά και άμεση επικοινωνία στους εμπλεκόμενους παράγοντες επιλέγεται η στρατηγική να γίνει σε πολιτικό περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν άριστα κανάλια επικοινωνίας και ήταν εύκολο να υπάρξουν παρεξηγήσεις».
Αναφορικά με την δυσπιστία που υπήρχε από την κυβέρνηση προς την Υπηρεσία Μυστικών Πληροφοριών αλλά κυρίως προς τον τότε αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη, ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος αποκαλύπτει «Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται. Η Αθήνα γνώριζε για την κορύφωση της κρίσης των Ιμίων αρκετές ώρες πριν. Το γνώριζε μέσω του Έλληνα Ναυτικού Στρατιωτικού Ακολούθου στην Άγκυρα, Αντώνη Σουρβίνου, ο οποίος και ενημέρωσε τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Ναύαρχο Λεωνίδα Βασιλικόπουλο για το τι μέλλει γενέσθαι.
Αλλά ποτέ το Υπουργικό Συμβούλιο δεν πήρε εγκαίρως αυτή την πληροφορία. Όχι από αμέλεια του Ναυάρχου, ο οποίος έτρεξε αμέσως στη Βουλή όπου συνεδρίαζε το «Πολεμικό – Υπουργικό Συμβούλιο» για να τους μεταφέρει την πληροφορία αλλά επειδή ουδέποτε τον δέχτηκαν».