Οι εργαζόμενοι και εκπαιδευόμενοι του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, με αφορμή το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με γενικό τίτλο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις», εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αδειοδότηση ιδιωτικών κέντρων απεξάρτησης και στη χρηματοδότησή τους από κρατικούς πόρους.
Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο προβλέπεται η αδειοδότηση ιδιωτικών προγραμμάτων απεξάρτησης, που σήμερα λειτουργούν χωρίς άδειες και η χρηματοδότησή τους από διάφορους κρατικούς πόρους, όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
«Το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι δυνατόν να γίνει θέμα εκμετάλλευσης και είναι παράλογο ο έλληνας φορολογούμενος σε περίοδο κρίσης να επιβαρύνεται με τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών κέντρων απεξάρτησης, που δεν είναι τίποτα άλλο από ψυχιατρικές κλινικές, όπου ο εξαρτημένος θα πρέπει να πληρώνει 2.500-3.000 ευρώ το μήνα», ανέφερε ο συντονιστής του Προγράμματος Αυτοβοήθειας, ψυχολόγος Σωτήρης Λαϊνάς.
«Οι αλλαγές που προτείνονται στο νομοσχέδιο, είναι προφανώς αποτέλεσμα των πιέσεων των επιχειρηματιών οι οποίοι εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο στο χώρο της απεξάρτησης και θα επιφέρουν την απόλυτη απορρύθμιση. Παράλληλα θα οδηγήσουν σε πολύ χειρότερη μοίρα τους εξαρτημένους συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους και ειδικότερα αυτούς που προέρχονται από τις κοινωνικά ασθενέστερες τάξεις» πρόσθεσε.