Τα πολύπριζα είναι ένα άκρως χρηστικό «εργαλείο», που βρίσκεται σε κάθε σπίτι, καθώς επί της ουσίας πολλαπλασιάζει τις πρίζες του σπιτιού. Έτσι, μπορούμε να συνδέουμε και να λειτουργούμε περισσότερες συσκευές, όμως υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το πολύπριζο μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνο για πυρκαγιά, είτε λόγω βραχυκυκλώματος είτε λόγω υπερθέρμανσής του. Αυτό συμβαίνει όταν συνδέουμε σε αυτό συσκευές που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας ή συνδέουμε συσκευές που ξεπερνούν τη μέγιστη ισχύ του.
Κανόνας πρώτος, λοιπόν: να γνωρίζουμε τη μέγιστη ισχύ του πολύπριζου που χρησιμοποιούμε και να μην την υπερβαίνουμε για οποιονδήποτε λόγο, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.
Κανόνας δεύτερος: δεν συνδέουμε ποτέ σε πολύπριζο τις παρακάτω συσκευές:
- Ψυγείο: Τα ψυγεία, όπως και άλλες μεγάλες συσκευές, χρειάζονται πολλή ηλεκτρική ισχύ. Αυτό μπορεί εύκολα να υπερφορτώσει ένα πολύπριζο. Τα ψυγεία θα πρέπει να συνδέονται απευθείας σε ξεχωριστή πρίζα.
- Πλυντήριο ρούχων: Τα περισσότερα πλυντήρια χρησιμοποιούν μέγιστη ισχύ έως και 1.400 Watt, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν επικίνδυνα το μέγιστο όριο των περισσότερων πολύπριζων.
- Φούρνος μικροκυμάτων: Ακόμα μία συσκευή που χρειάζεται πολλή ενέργεια. Όπως και ένας κανονικός φούρνος, ο φούρνος μικροκυμάτων θα πρέπει να έχει τη δική του πρίζα.
- Κλιματιστικά: Τα κλιματιστικά (σταθερά ή φορητά), όπως και τα ψυγεία, είναι σχεδιασμένα να ενεργοποιούνται και να σβήνουν, με μεγάλη ποσότητα ρεύματος. Αυτή η εναλλαγή μπορεί να υπερφορτώσει ένα πολύπριζο.
- Slow cookers (ηλεκτρικές γάστρες): Στις συσκευές αυτές το πρόβλημα δεν είναι τόσο η υψηλή κατανάλωσή τους όσο το γεγονός ότι πρέπει να λειτουργούν για πολλή ώρα. Αυτό με τη σειρά του μεταφράζεται σε υπερθέρμανση του πολύπριζου.
- Καφετιέρες: Φαίνονται «μικρές» συσκευές, όμως οι περισσότερες καφετιέρες χρειάζονται μεγάλη ισχύ ρεύματος. Το ασφαλέστερο είναι να συνδέονται απευθείας σε πρίζα.
- Τοστιέρες: Ακόμα μία «μικρή» συσκευή» που καταναλώνει πολύ ρεύμα και μπορεί εύκολα να προκαλέσει υπερθέρμανση του πολύπριζου.
- Συσκευές περιποίησης μαλλιών: Σεσουάρ, ηλεκτρικά ψαλίδια κ.ά. είναι επίσης συσκευές «μικρές» στο μάτι, αλλά… μεγάλες στην κατανάλωση! Έτσι, προτιμήστε να συνδέετε τέτοιες συσκευές απευθείας σε πρίζα.
- Μπλέντερ: Πολλά μπλέντερ μπορεί να χρειάζεται να λειτουργούν μέχρι και με 1.500 Watt για να κόβουν πιο σκληρά τρόφιμα -άρα μπορεί να ξεπεράσουν το «όριο αντοχής» ενός πολύπριζου.
- Φορητοί θερμοσυσσωρευτές: Όπως και τα μπλέντερ, οι περισσότεροι φορητοί θερμοσυσσωρευτές χρησιμοποιούν 1.500 Watt στις υψηλές ρυθμίσεις τους. Επίσης, συχνά λειτουργούν για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ο κίνδυνος είναι διπλός.
- Ηλεκτρικά εργαλεία: Τα περισσότερα ηλεκτρικά εργαλεία χρειάζονται μεγάλη ισχύ. Μια καλή εναλλακτική λύση είναι ένα ειδικό πολύπριζο με γειωμένες πρίζες. Ποτέ δεν τα συνδέουμε, όμως, σε απλό πολύπριζο.
- Κονσόλες παιχνιδιών: Οι κονσόλες δεν χρειάζονται πολλή ισχύ, όμως ο συνδυασμός τους με οθόνες, ειδικά τηλεχειριστήρια κ.ά. μπορεί να ξεπεράσει το όριο αντοχής του πολύπριζου. Ελέγχετε, λοιπόν, αυτόν ακριβώς τον συνδυασμό.
Πολύπριζο: Τελευταίο και πιο σημαντικό: δεν συνδέουμε ποτέ σε πολύπριζο ένα άλλο πολύπριζο. Αν είναι επικίνδυνο να συνδέουμε μία ενεργοβόρα συσκευή, πόσο μάλλον να συνδέουμε «έμμεσα» πολλές! Ουσιαστικά, η σύνδεση πολύπριζων μεταξύ τους καταλύει κάθε κανόνα πυρασφάλειας και μπορεί γρήγορα να υπερφορτώσει το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτι