Πολλές εταιρείες διαφημίζουν ότι τα συστήματα ασφαλείας τους είναι «έξυπνα». Το τι σημαίνει αυτό διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα, αλλά συνήθως σημαίνει ότι το σύστημα μπορεί να συνδυαστεί με προηγμένες τεχνολογικά συσκευές, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και προσφέρουν αυξημένες δυνατότητες χειρισμού και πληροφοριών. Τα περισσότερα χαρακτηρίζονται «έξυπνα» επειδή μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως από μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο.
Όταν οι περισσότεροι σκέφτονται ένα οικιακό σύστημα ασφαλείας, φαντάζονται ένα πληκτρολόγιο που καλεί την αστυνομία όταν δεν έχει εισαχθεί ένας κωδικός. Όμως, ενώ το πληκτρολόγιο είναι η καρδιά ενός συστήματος ασφαλείας, τα «έξυπνα» συστήματα είναι σαφώς πιο σύνθετα.
Ένα σύστημα ασφαλείας αποτελείται από αισθητήρες που ανιχνεύουν κίνηση, κίνηση ή ήχο. Αυτοί οι αισθητήρες στέλνουν πληροφορίες στο κέντρο του συστήματος (το πληκτρολόγιο ή την οθόνη αφής). Το τι γίνεται στη συνέχεια εξαρτάται από το αν το σύστημα είναι οπλισμένο ή και αν παρακολουθείται από εταιρεία security.
Η όπλιση ενός συστήματος σημαίνει ότι, αν οι αισθητήρες εντοπίσουν άνθρωπο στο σπίτι, θα σημάνει συναγερμός. Εάν πρόκειται για σύστημα που παρακολουθείται, θα κληθεί το κέντρο παρακολούθησης εάν δεν εισαχθεί ο σωστός κωδικός σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, το κέντρο παρακολούθησης θα καλέσει τον ιδιοκτήτη.
Τα συστήματα που δεν παρακολουθούνται από κάποιο κέντρο ασφαλείας, στέλνουν μήνυμα στον ιδιοκτήτη για να τον ενημερώσουν για πιθανή εισβολή. Ακολούθως, ο ιδιοκτήτης μπορεί να ερευνήσει ή να καλέσει ο ίδιος τις αρχές. Πολλοί επιλέγουν συστήματα χωρίς παρακολούθηση επειδή ανησυχούν για ψευδείς συναγερμούς. Τα μη ελεγχόμενα συστήματα είναι λιγότερο ακριβά, καθώς δεν υπάρχει το κόστος συνδρομής σε εταιρεία security. Ωστόσο, τα συστήματα παρακολούθησης προσφέρουν τη διαβεβαίωση ότι, εάν δεν μπορείτε να καλέσετε για βοήθεια, κάποιος θα το κάνει για λογαριασμό σας.
Από τι αποτελείται, όμως, ένα «έξυπνο» σύστημα ασφαλείας;
Οι αισθητήρες είναι το πιο σημαντικό μέρος ενός συστήματος ασφαλείας για το σπίτι. Με αυτούς, μπορεί κάποιος να καταλαβαίνει τι συμβαίνει σε κάθε χώρο του σπιτιού, ακόμη και να προγραμματίσει συγκεκριμένες εργασίες για να γίνει ευκολότερη η καθημερινότητα. Οι συνήθεις τύποι αισθητήρων είναι:
- Οι αισθητήρες θραύσης γυαλιού ανιχνεύουν όποιον σπάζει ένα παράθυρο.
- Οι αισθητήρες κλίσης στις γκαραζόπορτες, ειδοποιούν όταν ανοίξει η πόρτα.
- Οι αισθητήρες κίνησης τοποθετούνται συχνά γύρω από τις πόρτες και στους διαδρόμους.
- Οι αισθητήρες πλημμύρας ανιχνεύουν νερό στο δάπεδο.
- Οι αισθητήρες πυρκαγιάς και καπνού ενημερώνουν εάν υπάρχει φωτιά στο σπίτι.
- Οι αισθητήρες παραθύρων και πορτών ανιχνεύουν εάν έχει ανοίξει κάποια από αυτές.
Επίσης, οι κάμερες ασφαλείας σε «έξυπνα» συστήματα κάνουν περισσότερα από το να καταγράφουν ένα απλό βίντεο στο σπίτι ή στην αυλή. Πλέον, οι προηγμένες λειτουργίες ανεβάζουν το επίπεδο στην ασφάλεια του σπιτιού:
- Οι λειτουργίες αμφίδρομης συνομιλίας επιτρέπουν σε κάποιον να μιλήσει με αυτόν που καταγράφεται στην κάμερα μέσω της εφαρμογής του συστήματος ασφαλείας.
- Οι ενσωματωμένοι συναγερμοί ή τα φώτα ασφαλείας μπορούν να ενεργοποιηθούν όταν ανιχνεύεται κίνηση.
- Στέλνουν ειδοποιήσεις στο κινητό όταν η κάμερα καταγράφει κίνηση.
Τέλος, τα περισσότερα πλήρη «έξυπνα» συστήματα ασφαλείας προσφέρουν κι άλλες συσκευές, όπως κλειδαριές πόρτας, θυροτηλεοράσεις με κάμερα και «έξυπνους» θερμοστάτες.