Τιτάνιες ήταν οι προσπάθειες που έγιναν, ώστε να μην βυθιστεί το ιστορικό αντιτορπιλικό «Βέλος», που βρίσκεται στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης και βρέθηκε στο έλεος της κακοκαιρίας που έπληξε την πόλη. Δύτες, γερανοί και ρυμουλκό επιστρατεύτηκαν, ώστε να στεγανοποιηθεί μέρος του ρήγματος και να αποτραπεί η βύθισή του.
Με σύμμαχο τον βελτιωμένο καιρό, στήθηκε η επιχείρηση διάσωσης του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος», που επλήγη το Σάββατο (18/11) στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Το αντιτορπιλικό υπέστη μεγάλο ρήγμα στην πρύμνη του και είναι το αποτύπωμα της κακοκαιρίας εξπρές που χτύπησε την πόλη.
Πώς στεγανοποιήθηκε μέρος του ρήγματος
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η προσπάθεια για να στεγανοποιηθεί μέρος του ρήγματος και να αποτραπεί ο κίνδυνος βύθισης του θρυλικού πλοίου, που λειτουργεί ως πλωτό μουσείο. Με τη συνδρομή και δύτη, αφαιρέθηκε κομμάτι της πρύμνης και ανυψώθηκε το πλοίο, ενώ μηχανικοί κατέγραψαν το μέγεθος της ζημιάς.
Από το βράδυ, οπότε και αποκολλήθηκε η σκάλα του πλοίου λόγω των δυνατών ανέμων, ήταν αδύνατος ο ανεφοδιασμός του πληρώματος.
Όπως μετέδωσε το πρωί της Δευτέρας (20/11) η εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού να βγάλουν από τα νερά του Θερμαϊκού τα προστατευτικά σίδερα της σκάλας, που ξηλώθηκε από τις δυνατές ριπές του ανέμου.
Έπειτα από αρκετές ώρες, αποφασίστηκε να λυθούν οι κάβοι και να μετακινηθεί το θρυλικό «Βέλος» σε πιο ασφαλές σημείο.
«Δεν ήταν στη σωστή θέση – Κινδύνευσε η εθνική μας συνείδηση»
«Τεράστιος ήταν ο πόνος όταν είδα το καράβι να έχει υποστεί ζημιά από την κακοκαιρία», είπε ο κ. Καλίνος, αρχικελευστής του ιστορικού πλοίου «Βέλος», μιλώντας στον ΣΚΑΪ και προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι, παρά το γεγονός πως το πλοίο δεν κινδύνευσε, «κινδύνευσε να βυθιστεί η ηθική μας συνείδηση».
Όπως τόνισε, το ιστορικό πλοίο δεν βρισκόταν σε σωστή θέση και δεν ήταν δεμένο με ασφάλεια: «Έπρεπε να βρίσκεται στον πρώτο προβλήτα και να ήταν σωστά δεμένο», είπε.