Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις στα βορειοδυτικά αναμένεται σήμερα, καθώς και ισχυροί άνεμοι νοτίων διευθύνσεων στα πελάγη. Σημειώνεται πως σε ισχύ είναι το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, που εξέδωσε χθες η ΕΜΥ, το οποίο επικαιροποιήθηκε αργά χθες το βράδυ.
Ειδικότερα, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 περιμένουμε επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά. Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το μεσημέρι στην Κέρκυρα και από το απόγευμα στην Ήπειρο, στα δυτικότερα τμήματα της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, και ενδεχομένως σε περιοχές των υπόλοιπων Επτανήσων και της Δυτικής Στερεάς. Χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν κυρίως στην Κέρκυρα και στην Ήπειρο. Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν επίσης σε τμήματα της Θράκης και του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Τη νύχτα προς Σάββατο, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά Αφρικανικής σκόνης.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 21 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 23, στην Ήπειρο από 12 έως 25 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 10 έως 26, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 26-28 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 17 έως 24 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 16 έως 26-27 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν σε ολόκληρη τη χώρα νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ στο Αιγαίο Νότιο Αιγαίο και 5-6 μποφόρ στο υπόλοιπο Αιγαίου και στο Ιόνιο.
Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις, ενώ από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθεί αύξηση των συγκεντρώσεων σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 25-26 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 23-24 βαθμούς.
Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Την Παρασκευή (03-11-23)
α. Από αργά το απόγευμα στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.
β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.
Το Σάββατο (04-11-23)
α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Την Κυριακή (05-11-23)
α. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.
Τα «ψιλά γράμματα» της κακοκαιρίας
«Λίγο πολύ όλοι έχουν καταλάβει ότι η επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής αφορά τη δυτική, τη βόρεια Ελλάδα και το ανατολικό Αιγαίο. Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε και τα εξής, διότι έχουν τη σημασία τους:
- Το Σάββατο (πρωί -βράδυ) οι νότιοι άνεμοι θα φτάσουν τα επίπεδα της θύελλας και σε χερσαίες περιοχές, όπως – Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ζάκυκθο, Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, δυτικές Κυκλάδες, βόρειο Αιγαίο, Θράκη-υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πτώση δέντρων και αντικειμένων (κεραίες, γλάστρες, κεραμίδια, τέντες)
- Αυξημένος κίνδυνος για πλημμύρες σε πυρόπληκτες περιοχές όπου θα πέσει αρκετό νερό (Ροδόπη, Έβρος, Κέρκυρα)
- Η Κρήτη δεν θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία», σημειώνει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.
Παράλληλα, ο Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε τα εξής: στο εσωτερικό της κόκκινης καμπύλης βρίσκονται οι περιοχές «Υψηλού Κινδύνου». Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει πολύ αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές, καταιγίδες ή και χαλαζοπτώσεις που δύναται να δημιουργήσουν προβλήματα.
Περιοχές με το εικονίδιο SOS:
- Επτάνησα, Ήπειρος, Δυτική Θεσσαλία, Δυτική Στερεά, Κεντροδυτική Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βορειοανατολικό Αιγαίο.
Είναι τα τμήματα εκείνα που θα δεχθούν κατά πάσα πιθανότητα τον μεγαλύτερο όγκο νερού, είναι εκείνες οι περιοχές που οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν μεγάλη ένταση (και πιθανότατα και διάρκεια) και που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα. Η κεραυνική δραστηριότητα σε αυτά τα τμήματα θα είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους κατοίκους. Οι δείκτες αστάθειας προμηνύουν τοπικά επικίνδυνες βροχοπτώσεις.
Περιοχές με το εικονίδιο Προσοχή:
- Κεντρική Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κεντρικη Μακεδονία.
Είναι εκείνες οι περιοχές που επίσης θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά που ο όγκος νερού που θα πέσει θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μικρότερος από τις περιοχές της προηγούμενης κατηγορίας. Και σε αυτά τα τμήματα υπάρχει κίνδυνος τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.
Περιοχές με το εικονίδιο καταιγίδες:
- Ανατολική Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Εύβοια, Σποράδες, Νοτιοανατολική Θεσσαλία.
Είναι εκείνες οι περιοχές που πιθανότατα τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων θα είναι πιο ήπια αλλά που και εκεί θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Η πιθανότητα σε αυτές τις περιοχές να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα είναι σαφέστατα πιο μικρή σε σχέση με τις δύο παραπάνω κατηγορίες. Ωστόσο και σε αυτά τα τμήματα, παρόλο που δεν βρίσκονται στις περιοχές «Υψηλού Κινδύνου», υπάρχει η μικρή έως μεσαία πιθανότητα (30-40%) να δημιουργηθούν προβλήματα σε τοπικό επίπεδο. Δεν χρειάζεται δηλαδή να επαναπαυθούμε σε αυτές τις περιοχές παρόλο που η δυναμική των φαινομένων θα είναι μικρότερη.
- Η διάρκεια της κακοκαιρίας θα είναι 24 ώρες. Καλό θα ήταν να περιοριστούν οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των ισχυρών φαινομένων. Ο κρατικός μηχανισμός ενδέχεται να δοκιμαστεί.