Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι συστημάτων ασφαλείας που μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει στο σπίτι του και σε κάθε τύπο συστήματος υπάρχουν αρκετές παραλλαγές. Μάλιστα, αυτοί οι τύποι μπορούν να συνδυαστούν.
Σε κάθε περίπτωση, οι βασικές κατηγορίες είναι πέντε, καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά και τα δικά της πλεονεκτήματα. Επιβάλλεται να σημειωθεί ότι, ανεξάρτητα του συστήματος που θα επιλέξει κάποιος, είναι απαραίτητη η εγκατάσταση πιστοποιημένων συστημάτων από αδειοδοτημένες εταιρείες για τις εργασίες αυτές -και για ουσιαστικούς λόγους και για νομικούς.
Σύστημα πυρόσβεσης
Το όνομά τους περιγράφει και τον σκοπό τους. Μπορεί να είναι απλά συστήματα, με ανιχνευτές καπνού μόνο, έως περίπλοκα συστήματα, με αυτόματη πυρόσβεση κ.λπ. Στα πιο εξελιγμένα μοντέλα, το σύστημα μπορεί επίσης να ειδοποιεί την πυροσβεστική για το ξέσπασμα πυρκαγιάς στον χώρο.
Ενσύρματο σύστημα ασφαλείας
Αυτό είναι ένα σύστημα ασφαλείας που συνδέεται με το σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού και είναι η καθιερωμένη επιλογή στις σύγχρονες κατασκευές. Κάθε μεμονωμένο στοιχείο του συστήματος πρέπει να είναι καλωδιωμένο για να λειτουργήσει το σύστημα. Τα ενσύρματα συστήματα είναι γενικά πολύ αξιόπιστα και δεν απαιτούν Internet υψηλής ταχύτητας ή αλλαγή μπαταριών για να λειτουργήσουν. Επίσης, καθώς είναι καλωδιωμένα, δεν υπάρχει πρόβλημα επαφής (λόγω απόστασης) των αισθητήρων με τον κεντρικό πίνακα ελέγχου. Μειονέκτημα ενός ενσύρματου συστήματος συναγερμού είναι ότι, αν τα καλώδια καταστραφούν ή αν κοπεί το ρεύμα, το σύστημα δεν θα λειτουργεί.
Ασύρματα συστήματα ασφαλείας
Είναι ένα σύστημα ασφαλείας που λειτουργεί με το wi-fi του σπιτιού και το Internet. Τα ασύρματα συστήματα χρησιμοποιούν αισθητήρες που μπορούν να σημάνουν συναγερμό σε περίπτωση που ενεργοποιηθούν. Οι αισθητήρες χρησιμοποιούν ραδιοσυχνότητα για να στείλουν ένα σήμα στον πίνακα ελέγχου του συστήματος εάν χρειαστεί να χτυπήσει συναγερμός. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων και ένας από τους λόγους που είναι τόσο δημοφιλή σήμερα, είναι ότι μπορείτε εύκολα να συνδεθείτε στο ασύρματο σύστημά σας από απόσταση. Επίσης, ενδείκνυνται για όσους νοικιάζουν σπίτι, καθώς, αν χρειαστεί να μετακομίσουν, μπορούν να πάρουν το σύστημα μαζί τους. Φυσικά, θα πρέπει να αντικαθιστάτε τακτικά τις μπαταρίες και είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε ισχυρό σήμα. Για να το πετύχετε αυτό, δεν μπορείτε να υπερβείτε τη μέγιστη απόσταση μεταξύ των αισθητήρων και του πίνακα ελέγχου. Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα σε μεγαλύτερα σπίτια, επομένως συχνά τα ασύρματα συστήματα είναι καλύτερα για μικρότερες ιδιοκτησίες.
Μη επιτηρούμενα συστήματα ασφαλείας
Ένα μη επιτηρούμενο σύστημα συναγερμού δεν παρακολουθείται από κανέναν εξ αποστάσεως ή από κάποιο κέντρο ελέγχου. Επιπλέον, δεν ειδοποιούν τις αρχές για συναγερμό. Αντίθετα, ένα μη ελεγχόμενο σύστημα χτυπά συναγερμό και βασίζεται στο ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην περιοχή μπορούν να επέμβουν και να δράσουν ανάλογα. Οι τύποι συναγερμών αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν ηχητικά σήματα, βομβητές, φώτα και φωνητικούς συναγερμούς. Είναι συνήθως φθηνότερα (που είναι το μεγάλο πλεονέκτημά τους), αλλά δεν παρέχουν το ίδιο επίπεδο ασφαλείας με ένα σύστημα που παρακολουθείται όλο το 24ωρο. Όμως, είναι μια καλή, κλασική επιλογή.
Επιτηρούμενα συστήματα ασφαλείας
Ο συγκεκριμένος τύπος συστήματος παρακολουθείται από εταιρεία security. Εάν ενεργοποιηθεί ο συναγερμός, οι άνθρωποί της ειδοποιούνται αμέσως και αναλαμβάνουν δράση. Τα συστήματα παρακολούθησης ειδοποιούν επίσης εάν ενεργοποιηθεί ο συναγερμός. Όταν το κέντρο παρακολούθησης ειδοποιείται για συναγερμό, συνήθως έρχεται σε επαφή μαζί σας και ειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές. Αυτά τα συστήματα προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή… ηρεμία γιατί, ακόμα κι όταν λείπετε, το σπίτι σας παρακολουθείται. Επειδή ακριβώς προσφέρουν το maximum επίπεδο ασφαλείας, είναι και τα ακριβότερα.
Η ερώτηση που προκύπτει εύλογα είναι «ποιος είναι ο καταλληλότερος τύπος για το σπίτι μου;». Κάθε τύπος συστήματος συναγερμού έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και δεν είναι όλα τα συστήματα κατάλληλα για κάθε σπίτι. Για να προσδιορίσετε ποιο σύστημα συναγερμού είναι το καλύτερο για τον χώρο σας, εξετάστε πρώτα ποιες είναι οι ανάγκες σας. Σκεφτείτε τι είδους πιθανές απειλές αντιμετωπίζετε, σε ποια περιοχή βρίσκεται το σπίτι σας, ποια είναι η διαμόρφωση του σπιτιού, ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας -συνοπτικά, σχεδιάστε το προφίλ ασφαλείας που θέλετε και εξετάστε το ποσό που μπορείτε να επενδύσετε.
Ειδικά για το κόστος και για την επιλογή μεταξύ ενσύρματου ή ασύρματου συστήματος ασφαλείας, δεν θα πρέπει να συγκρίνετε μόνο την τιμή εγκατάστασης με βάση τις εργασίες που απαιτούνται, αλλά και την ανάγκη συντήρησης, ελέγχων κ.λπ.