Η περίοδος της πανδημίας έφερε πολλά καινούργια στη ζωή όλων. Ένα απ’ αυτό ήταν η τηλεργασία – ένας τρόπος δουλειάς που παλιότερα αφορούσε λίγους, πλέον αφορά πολλούς, χωρίς να υπολογίσουμε τους ψηφιακούς νομάδες. Έτσι, πολλά σπίτια απέκτησαν «γραφείο»: είτε ένα δωμάτιο αφιερωμένο για τις ώρες της δουλειάς είτε έναν χώρο ανάλογα διαμορφωμένο. Η έλλειψη «πείρας» για τη διαμόρφωση τέτοιων χώρων συχνά οδηγεί σε λάθη που αφενός επιβαρύνουν την υγεία, αφετέρου απειλούν και την ασφάλεια, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες για ατυχήματα.
Ποια είναι, όμως, αυτά τα κοινά λάθη και τι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη διαμορφώνοντας τον χώρο εργασία μας στο σπίτι;
- Το έπιπλο του γραφείου πρέπει να είναι γραφείο – όχι οποιοδήποτε τραπέζι. Δηλαδή πρέπει να είναι σχεδιασμένο για δουλειά: να έχει το σωστό ύψος, να μπορεί να διαμορφωθεί για τις ανάγκες της δουλειάς (λ.χ. laptop), να μη χρειάζεται να απλώνουμε καλώδια παντού ή να έχουμε άσχετα αντικείμενα. Το βασικότερο απ’ όλα, όμως, είναι να έχει το σωστό ύψος για να αποφεύγουμε τις άβολες στάσεις που επιβαρύνουν το σώμα μας (προκαλώντας μυοσκελετικά προβλήματα) και τις κινήσεις που μπορεί να μας κάνουν να χτυπήσουμε. Έτσι, επιλέγουμε γραφείο με διάσταση που ταιριάζει στον σωματότυπό μας και οπωσδήποτε εργονομική καρέκλα που να ρυθμίζεται καθ’ ύψος.
- Ο φωτισμός παίζει ουσιαστικό ρόλο σε κάθε εργασιακό περιβάλλον. Το ανεπαρκές ή το υπερβολικό φως αφενός καταπονεί τα μάτια (που σημαίνει μεγαλύτερη κόπωση και μειωμένη παραγωγικότητα), αφετέρου μπορεί να οδηγήσει σε μικροατυχήματα. Έτσι, φροντίζουμε το φως να είναι δυνατό, να καλύπτει όλο τον χώρο ομοιόμορφα και να μην προκαλεί αντανακλάσεις στην οθόνη του υπολογιστή μας. Αν πάλι υπάρχει η δυνατότητα φυσικού φωτισμού, την εκμεταλλευόμαστε όσο περισσότερο μπορούμε.
- Ο θόρυβος είναι μια ύπουλη απειλή για την εργασία μας. Έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο αποσπά την προσοχή και δεν επιτρέπει τη συγκέντρωση, αλλά μπορεί να αυξήσει και τα επίπεδα άγχους -με όλα τα παρεπόμενα. Έτσι, επιλέγουμε χώρο όσο το δυνατόν πιο προστατευμένο από πηγές θορύβου.
- Βασικοί ύποπτοι για μυοσκελετικούς τραυματισμούς είναι οι… οθόνες και τα πληκτρολόγια. Η λάθος τοποθέτησή τους αναγκάζει σε λάθος στάσεις σώματος και αντίστοιχη καταπόνηση. Η εργονομική τοποθέτησή τους θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το πληκτρολόγιο και η οθόνη τοποθετούνται έτσι ώστε οι καρποί να είναι σε ουδέτερη στάση και να μην πιέζονται, ενώ το επάνω μέρος της οθόνης να βρίσκεται στο ύψος των ματιών.
- Αν η δουλειά σας απαιτεί να κάθεστε διαρκώς, κινδυνεύετε με αυτό που πολλοί αποκαλούν «νέο κάπνισμα»: το πολύωρο… καθισιό προκαλεί σοβαρές παρενέργειες στην υγεία, καθώς επιβαρύνει ποικιλοτρόπως τον οργανισμό. Έτσι, τα διαλείμματα σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι υπεραπαραίτητα – αν κάποιος, μάλιστα, μπορεί να κάνει και κάποιες ήπιες ασκήσεις (λ.χ. διατάσεις), ακόμα καλύτερα.
- Φροντίστε ο χώρος γύρω από το γραφείο σας να είναι καθαρός και απαλλαγμένος από εμπόδια, όπως και το πάτωμα να μην είναι ολισθηρό. Δεν θέλετε να σηκωθείτε αφηρημένος, με τη σκέψη σας στη δουλειά, και να σκοντάψετε ή να πέσετε.
- Όποιον εξοπλισμό και αν χρησιμοποιεί κάποιος για τη δουλειά του, πρέπει να φροντίζει να είναι τοποθετημένος με τρόπο τέτοιο που να μη χρειάζεται να κάνει «αφύσικες» κινήσεις για να τον χρησιμοποιήσει, να μην πιέζεται για να τον φτάσει. Και εδώ, πλην των ζητημάτων υγείας που προκύπτουν, υπάρχουν και κίνδυνοι ατυχημάτων.
- Στον σύγχρονο χώρο εργασίας τα καλώδια είναι πανταχού παρόντα. Μπερδεμένα ή ακατάστατα καλώδια στο πάτωμα σημαίνουν «κίνδυνος πτώσης». Σημαίνουν, όμως, και «κίνδυνος πυρκαγιάς»: τα καλώδια που πατάμε ή είναι μπλεγμένα, φθείρονται πιο εύκολα στο εξωτερικό τους περίβλημα. Αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεται για να τα τακτοποιήσετε με τρόπο που δεν δημιουργούν κίνδυνο.
- Ένας τελευταίος, αλλά εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η θερμοκρασία του χώρου. Μπορεί στο σπίτι μας να θέλουμε να κυκλοφορούμε χειμώνα – καλοκαίρι με το φανελάκι, αλλά την ώρα της δουλειάς η υψηλή θερμοκρασία λ.χ. μπορεί να προκαλέσει υπνηλία ή χαλάρωση και όλα να γίνονται δύο φορές πιο δύσκολα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για τραυματισμό. Προσπαθήστε να διαχωρίσετε την ώρα της δουλειάς από τις άλλες κατ’ οίκον συνήθειές σας και στο θέμα αυτό.