Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, η καθημερινότητά μας και οι συνήθειές μας αλλάζουν. Μένουμε πιο πολύ στο σπίτι, χρησιμοποιούμε θέρμανση, μαγειρεύουμε περισσότερο και πολλά άλλα. Οι περισσότερες από τις αλλαγές αυτές, όμως, αφορούν τη χρήση φωτιάς, έτσι θεωρητικά και πρακτικά ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται. Οι κύριες αιτίες των πυρκαγιών τον χειμώνα είναι τα κεριά, το τζάκι και τα θερμαντικά σώματα, καθώς και το μαγείρεμα.
Άρα αυξάνεται και η προσοχή μας σε θέματα πυρασφάλειας.
- Στατιστικά, από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο, οι μισές πυρκαγιές στα σπίτια προκαλούνται από θερμαντικά σώματα ή τζάκια. Σαφώς τα μέτρα πυρασφάλειας θεωρούνται αυτονόητα. Έτσι, μην τοποθετείτε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά σε σόμπες, τζάκια ή θερμαντικά σώματα – είναι πολύ πιο εύκολο να αρπάξουν φωτιά απ’ όσο πιστεύετε. Ειδικά για το τζάκι, φροντίστε να έχετε καθαρή την καμινάδα, χρησιμοποιείτε πάντα τα ειδικά προστατευτικά καλύμματα και διπλή προσοχή να σκοπεύετε να ψήσετε κάποιο φαγητό.
- Παραδόξως, τα όμορφα μικρά κεριά που φωτίζουν τον χώρο μας και αρωματίζουν την ατμόσφαιρα μπορούν να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα και να γίνουν αιτία πυρκαγιάς. Έτσι, αν θέλετε να φτιάξετε ατμόσφαιρα στον χώρο σας, λάβετε και τα μέτρα σας. Κατ’ αρχάς, να βεβαιώνεστε ότι η επιφάνεια στην οποία ακουμπάτε οποιοδήποτε κερί ή κηροπήγιο είναι ίσια, σταθερή, χωρίς εύφλεκτα υλικά (π.χ. υφάσματα) κοντά. Μη χρησιμοποιείτε τα κεριά ως πηγή φωτισμού ή θερμότητας και, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε φακό. Σβήνετε πάντα τα αναμμένα κεριά όταν φεύγετε από το δωμάτιο και ποτέ μην ανάβετε κεριά όταν νιώθετε ότι μπορεί να αποκοιμηθείτε.
- Οι κίνδυνοι στο μαγείρεμα τον χειμώνα δεν είναι διαφορετικοί απ’ ό,τι συνήθως. Εκείνο που αλλάζει είναι πιθανώς η συχνότητα με την οποία μαγειρεύουμε (συνήθως μεγαλύτερη) σε σχέση με άλλες εποχές του χρόνου, καθώς και το είδος των φαγητών που μαγειρεύουμε – καλώς ή κακώς, το κρύο χρειάζεται περισσότερες… θερμίδες! Έτσι, προσέχουμε διπλά και στην κουζίνα. Δεν αφήνουμε ποτέ μόνο του φαγητό που βρίσκεται στη φωτιά και, αν χρειαστεί να λείψουμε από το δωμάτιο για οποιονδήποτε λόγο, χαμηλώνουμε ή σβήνουμε την κουζίνα. Ελέγχουμε τακτικά το φαγητό για να μην παραψηθεί – ο κίνδυνος να μείνουμε… νηστικοί είναι ασήμαντος μπροστά και στην ελάχιστη πιθανότητα πυρκαγιάς. Κρατήστε μακριά από τις μαγειρικές εστίες οτιδήποτε εύφλεκτο (λ.χ. πετσέτες, γάντια φούρνου, χάρτινες συσκευασίες). Και, τέλος, αν νυστάζετε ή νιώθετε πολύ κουρασμένοι, καλύτερα να ετοιμάσετε κάτι πρόχειρο παρά να χρησιμοποιήσετε την κουζίνα σας: μην ξεχνάτε ότι οι μισές πυρκαγιές σε σπίτια ξεσπούν στην κουζίνα.